Istorijski trenutak! Briks postaje Briks plus - šta to menja u globalnoj politici?

24.08.2023

21:30

0

Autor: 24sedam

Za kineskog predsednika proširenje je nova polazna tačka za saradnju

Istorijski trenutak! Briks postaje Briks plus - šta to menja u globalnoj politici?
Ilustracija - Copyright Tanjug/Alet PretoriusPool Photo via AP

Na Samitu u Južnoj Africi članice Briksa dogovorile su se o proširenju grupacije, koja okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, te su završnog dana okupljanja u Johanesburgu usvojili Deklaraciju i pozvali su šest država da pristupe od početka sledeće godine.

Briks postaje Briks plus, a sa šest novih članica, ocenjuje se, grupacija će dobiti na težini u globalnoj areni.

Za kineskog predsednika proširenje je nova polazna tačka za saradnju. Ekonomska platforma, sa namerom da utiče na globalne procese, ne širi se prvi put.

Tanjug/Kim LudbrookPool via AP
 

- Postigli smo konsenzus o prvoj fazi procesa proširenja. Odlučili smo da pozovemo Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate da postanu punopravne članice Briksa. Članstvo će stupiti na snagu 1. januara 2024. - rekao je Siril Ramafosa, predsednik Južne Afrike.

Prijem novih članica je istorijski trenutak i za šefa kineske države.

- Proširenje je istorijski čin, koji odražava rešenost Briksa da se ujedine i sarađuju sa drugim zemljama u razvoju, ispunjavajući očekivanja međunarodne zajednice, služi zajedničkim interesima zemalja u razvoju - naveo je Si Đinping, predsednik Kine.

Saudijska Arabija će odluku o pristupanju doneti kad prouči detalje

Tanjug/AP PhotoThemba Hadebe
 

Rijad ceni pozivnicu da se priključi Briksu, te je šef diplomatije rekao je da će Saudijska Arabija najpre proučiti detalje pre predloženog datuma pristupanja, pa onda i doneti primerenu odluku.

Saudijski zvaničnik države tradicionalnog američkog partnera, ali i članice OPEK-a, grupaciju je ocenio kao koristan i važan kanal za jačanje ekonomske saradnje. Ujedinjeni Arapski Emirati cene uključivanje zemlje u "važnu grupaciju". Iran podržava proces dedolarizacije, u Etiopiji kažu, Briksu nude pristup tržištu Istočne Afrike. A Briks Argentini novi scenario.

- Stanovište Indije da nove članice jačaju Briks. Proširenje doprinosi globalnom poverenju u multipolarni svetski poredak - naveo je Narendra Modi, premijer Indije.

Tanjug/Marco LongariPool via AP
 

Brazilski predsednik je izračunao da se, prijemom novih članica, Briks penje do 36 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda po paritetu kupovne moći i do 46 odsto svetskog stanovništva. Na Samitu su dogovoreni i kriterijumi za pristupanje, ali nisu objavljeni.

- Moram da primetim da ovaj posao, kako se ispostavilo, nije bio lak, a predsednik Ramafosa je pokazao neverovatne diplomatske veštine u dogovaranju svih stavova, uključujući i one vezane za širenje Briksa - rekao je Vladimir Putin, predsednik Rusije.

Guteres: Međunarodnim institucijama potrebna reforma

Današnje globalne strukture upravljanja odražavaju jučerašnji svet. To je u Johanesburgu rekao generalni sekretar UN. Međunarodnim institucijama potrebna je reforma da bi bile univerzalne.

- Nastale uglavnom nakon Drugog svetskog rata, kada su mnogim afričkim zemljama još vladale kolonijalne sile, pa nisu čak ni bile za stolom. To se posebno odnosi na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i institucije Breton Vudsa - naveo je Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Proširenje za Kinu jačanje uticaja, za Rusiju potraga za saveznicima

Tanjug/Marco Longari/Pool via AP
 

Kina u proširenju Briksa vidi jačanje uticaja, usred rastućeg rivalstva sa Sjedinjenim Državama.

Rusija suočena sa zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini, traži saveznike. Brazil i Indija proširenje su prihvatili uz uslovljavanje.

- Iz sastava novoprimljenih država vidimo da će ekonomska snaga Briksa izuzetno porasti, budući da su ovde sada prisutne i tri velike zalivske monarhije, prosto energetski džinovi. Argentina, velika latinoamerička zemlja. Egipat, važan među svim arapskim svetom – i u ekonomskom i u političkom smislu - navela je prof. dr Dragana Mitrović sa Fakulteta političkih nauka.

Dok se Briks bori da ispuni ekonomski potencijal, ocenjuje se da se istovremeno projektuje i kao geopolitička alternativa svetskom poretku koji predvode Sjedinjene Države. Grupacija sebe vidi kao glas globalnog juga.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike