Ubijen još jedan ekvadorski političar: Naoružani napadači mu napravili sačekušu

15.08.2023

13:17

0

Stopa ubistava u Ekvadoru je porasla nakon što su lokalne bande sklopile saveze sa međunarodnim kriminalnim kartelima

Ubijen još jedan ekvadorski političar: Naoružani napadači mu napravili sačekušu
U Ekvadoru je proglašeno vanredno stanje nakon ubistva Viljavisensija - Copyright AP Photo/Martin Mejia

Lider stranke Partije građanske revolucije u provinciji Esmeraldas Pedro Briones ubijen je samo pet dana nakon što je predsednički kandidat Fernando Viljavisensio likvidiran na predizbornom skupu.

Brionesa su ubili naoružani napadači na motociklu, prenosi BBC. Zasad nije poznat motiv, a policija se još nije oglasila.

Bivši ekvadorski predsednik Rafael Korea, koji je osnovao Partiju građanske revolucije, napisao je: "Ubili su još jednog našeg kolegu u Esmeraldasu. Dosta je bilo!"

Esmeraldas se nalazi na granici sa Kolumbijom i jedna je od najteže pogođenih provincija kada je reč o nasilju koje se dešava širom Ekvadora.

Stopa ubistava u Ekvadoru je porasla nakon što su lokalne bande sklopile saveze sa međunarodnim kriminalnim kartelima.

Podsetimo, ubijeni Viljavisensio bio je poznat kao borac protiv korupcije. Tokom kampanje je upozoravao na albansku mafiju koju je smatrao odgovornom za kontrolu države, zajedno sa meksičkim kartelima.

- Danas Ekvador kontrolišu Kartel nove generacije Halisko i Sinaloa kartel, oba iz Meksika, kao i albanska mafija - rekao je on u maju za CNN Espanol, naglasivši da je Ekvador postao "narko-država" i pozvavši na borbu protiv "političke mafije".

Albanski Euronews je takođe ukazivao na to da bi veze predsednika Ekvadora Giljerma Lasa mogle dovesti do njegovog rušenja.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike