Obezglavljena tela i podmetnute bombe: U ovoj zemlji caruju bande, država potpuno nemoćna (VIDEO)

03.11.2022

15:32

0

Autor: N. Pavlović

Građani ne veruju ni policiji

Obezglavljena tela i podmetnute bombe: U ovoj zemlji caruju bande, država potpuno nemoćna (VIDEO)
Copyright Profimedia

Serija zastrašujućih zločina potresla je Ekvador ove nedelje, ali nažalost, ovakve scene postaju svakodnevica u toj zemlji u kojoj caruje veliki broj bandi.

Nedelja je započeta pronalaskom dva obezglavljena tela koja su visila sa pešačkog mosta. Potom su zatvorenici čuvare uzeli za taoce, a u dva grada je eksplodiralo devet automobila. Devet policajaca je stradalo.

Predsednik Giljermo Laso je najavio policijski čas koji počinje u 21 sat u regionima Gajas i Esmeraldas. Novi talas nasilja nazvao je objavom rata, a dodao je da je spreman da oštro reaguje.

AP Photo/Magdalena Moreira
 

Kako je istakao, vojska i policija su upale u zatvore, a zaplenjene su velike količine oružja, municije, eksploziva i mobilnih telefona.

U sredu je uhapšeno 28 ljudi, a hiljade komada eksploziva i štapova dinamita je zaplenjeno. Uprkos svemu, izbili su novi neredi u zatvoru u Gvajakilu.

Kriminalne bande, ohrabrene unosnim vezama sa meksičkim narko-kartelima, koriste se terorističkim taktikama kako bi zaplašile vlasti i civile. Ekvador je, prema procenama pojedinih analitičara, već narko-država ili se pretvara u nju.

Ministar unutrašnjih poslova, Huan Zapata, rekao da su dva policajca koja su stradala u utorak "izgubila živote zbog organizovanog kriminala".

- Ova godina je bila teška i tragična za nacionalnu policiju. Sa ova dva slučaja, sada imamo 61 policajca koji je pao na dužnosti - rekao je.

Veruje se da je novi talas nasilja usledio kao odgovor na premeštaj zatvorenika iz zloglasnog zatvora "Litoral" u Gvajakilu. Tamo se prošle godine odigrao najsmrtonosniji zatvorski masakr u istoriji zemlje kada je stradalo najmanje 119 ljudi.

Samo pre nekoliko meseci u istom gradu je odjeknula bomba koja je ubila najmanje 5 ljudi posle čega je, po četvrti put, uvedeno vanredno stanje.

- U pojedinim oblastima, države više nema. Kriminal caruje kako se povećava nivo nasilja - rekao je nekadašnji direktor vojne obaveštajne službe Ekvadora Mario Pazminjo.

Od februara 2021. godine u ekvadorskim zatvorima je stradalo više od 400 zatvorenika, a veliki broj njih je spaljen ili obezglavljen.

U pitanju je rat rivalskih bandi koje se bore za prevlast na tržištu trgovine kokainom koji se dalje šalje ka Evropi i SAD.

 

Lideri najopasnijih bandi otkrivaju kako caruju zloglasnim zatvorom: Na ovaj način obrću 280 miliona dolara godišnje!

Ekvador, koji se nalazi između Kolumbije i Perua - najveća dva svetska proizvođača kokaina - strateška je krijumčarska ruta zbog dugačke pacifičke obale i velike brodske i ribarske flote.

Nasilje je eskaliralo kada su lokalne bande počele da sarađuju sa meksičkim kartelima Sinaloom i Haliskom, koji su inače ljuti rivali.

AP Photo/Jose Sanchez
Zatvor u Gvajakilu

Tokom prvih osam meseci ove godine zabeleženo je 2.785 slučajeva nasilne smrti u Ekvadoru što je desetogodišnji rekord. Dve trećine tih ubistava su se dogodile u priobalnim područjima.

Mnogi stanovnici priobalnog grada Gvajakila, koji je postao središte nasilja, plaše se da izađu na ulice.

- Uveče uopšte ne možete da izađete, veoma je teško. Svakog dana ima sve više kriminalaca, ne smete ni taksi da uhvatite - rekao je meštanin Luis (42) za BBC.

Luis je dodao da ne veruje ni policiji jer mnogi građani smatraju da je i u tu instituciju prodrla trgovina drogom.

Kada je reč o odgovoru vlasti, rekao je: "Uvedite policijski čas i kriminalci će vam se samo nasmejati u lice".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike