Sahranjen ubijeni kandidat za predsednika Ekvadora: Ispratili ga policija i najbliža rodbina (FOTO)

12.08.2023

18:42

0

Autor: Lj. S.

Viljavisensio, borac za borbu protiv korupcije i zakonodavac koji je otvoreno govorio o nasilju uzrokovanom krijumčarenjem droge u zemlji

Sahranjen ubijeni kandidat za predsednika Ekvadora: Ispratili ga policija i najbliža rodbina (FOTO)
Copyright AP/Dolores Ochoa

Kandidat za predsednika Ekvadora Fernando Viljavisensio sahranjen je u petak uveče, 11. avgusta, na privatnoj ceremoniji u glavnom gradu zemlje.

Ovaj 59-godišnjak je sahranjen na groblju Monteolivo u severnom Kitu, potvrdio je njegov predizborni tim za CNN.

Ubijenog predsedničkog kandidata pratili su pripadnici policije zajedno sa najbližom rodbinom.

AP/Dolores Ochoa
 

Viljavisensio, borac za borbu protiv korupcije i zakonodavac koji je otvoreno govorio o nasilju uzrokovanom krijumčarenjem droge u zemlji, ubijen je iz vatrenog oružja na predizbornom skupu u Kitu u sredu.

Zločin se dogodio uoči predsedničkih izbora koji bi trebalo da se održe 20. avgusta.

Pre nego što je ubijen, Viljavisensija je upozorio da dobija pretnje od narko-bandi koje su povezane sa ozloglašenim meksičkim kartelom Sinaloa.

AP/Dolores Ochoa
 

Nakon ubistva Viljavisensija organizacija Human Rights Watch (HRW) izdala je saopštenje upozoravajući da porast organizovanog kriminala ugrožava institucije Ekvadora i živote građana. Iz HRW su posebno istakli dve velike bande - Koneros i Lobos (Vukovi), koje su povezane sa albanskim trgovcima drogom i od kojih je druga preuzela odgovornost za atentat.

Atentat 

AP/Dolores Ochoa
 

Fernando Viljavisensio, novinar po profesiji, učestvovao je u četvrtak na mitingu, tokom svoje predizborne kampanje, u jednoj školi u Kitu. Oko 18.20 po lokalnom vremenu napustio je zgradu i krenuo ka automobilu, okružen telohraniteljima. Međutim, tada je ubica ispalio oko 40 metaka. Viljavisensio je pogođen i preminuo je nedugo potom, a nekoliko saradnika je ranjeno.

Profimedia
Fernando Viljavisensio

Atentator je zatim likvidiran u okršaju sa obezbeđenjem.

Ubistvo Viljavisensija je bacilo predstojeće izbore u nesigurnost. Pojedini suparnički kandidati su najavili da suspenduju kampanju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike