Ubijeni predsednički kandidat upozoravao da meksički karteli i albanska mafija kontrolišu Ekvador

11.08.2023

12:35

0

Mediji su tvrdili da su albanske mafijaške grupe finansirale Lasovu predsedničku kampanju 2021. godine sa 1,5 miliona dolara

Ubijeni predsednički kandidat upozoravao da meksički karteli i albanska mafija kontrolišu Ekvador
Fernando Viljavisensio - Copyright Profimedia

Kandidat za predsednika Ekvadora Fernando Viljavisensio, koji je ubijen u sredu na predizbornom skupu, bio je poznat kao borac protiv korupcije. Tokom kampanje je upozoravao na albansku mafiju koju je smatrao odgovornom za kontrolu države, zajedno sa meksičkim kartelima.

- Danas Ekvador kontrolišu Kartel nove generacije Halisko i Sinaloa kartel, oba iz Meksika, kao i albanska mafija - rekao je on u maju za CNN Espanol, naglasivši da je Ekvador postao "narko-država" i pozvavši na borbu protiv "političke mafije".

Albanski Euronews je takođe ukazivao na to da bi veze predsednika Ekvadora Giljerma Lasa mogle dovesti do njegovog rušenja.

Mediji su objavili snimke generala ekvadorske policije Đovanija Ponsa i Maure Vargasa koji su razgovarali o spasavanju predsednika od potencijalnog opoziva.

Izveštaji su takođe povezivali zeta predsednika Lasa, Danila Kareru, poznatog kao "Veliki kum", sa korupcijom i kriminalnim aferama. Karero je optužen za povezanost sa albanskim mafijaškim grupama, a mediji su tvrdili da su ove grupe finansirale Lasovu predsedničku kampanju 2021. godine sa 1,5 miliona dolara.

AP Photo/Marco Ugarte. File
 

U istrazi koja se bavila korupcijom i trgovinom drogom i koja je uključivala osobe bliske predsedniku Lasu i albanskoj mafiji pomenuto je ime ministra poljoprivrede Bernarda Manzana, koji je ubrzo podneo ostavku.

Nakon ubistva Viljavisensija organizacija Human Rights Watch (HRW) izdala je saopštenje upozoravajući da porast organizovanog kriminala ugrožava institucije Ekvadora i živote građana. Iz HRW su posebno istakli dve velike bande - Koneros i Lobos (Vukovi), koje su povezane sa albanskim trgovcima drogom i od kojih je druga preuzela odgovornost za atentat.

Iako je uvedeno 60-dnevno vanredno stanje, predsednik Ekvadora je najavio da će izbori biti održani 20. avgusta.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike