Zaharova ambasadoru SAD u UN: Vaše intrige su razlog zašto Sporazum o žitu ne funkcioniše

02.08.2023

00:31

0

Sjedinjene Američke Države su razlog zašto ruska hrana i đubrivo nisu dospeli u zemlje kojima su oni najpotrebniji, rekla je Marija Zaharova

Zaharova ambasadoru SAD u UN: Vaše intrige su razlog zašto Sporazum o žitu ne funkcioniše
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države su razlog zašto ruska hrana i đubrivo nisu dospeli u zemlje kojima su oni najpotrebniji, saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ambasador SAD u UN Linda Tomas Grinfild nagovestila da je Rusija navodno spremna da se vrati pregovorima o sporazumu koji je omogućavao bezbedan izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Tomas Grinfild je, kako prenosi Rojters, rekla da je Americi rečeno da je Moskva spremna da se vrati pregovorima o sporazumu, ali je naglasila da Vašington "još nije video nikakve dokaze o tome".

Ona smatra da će Moskva "morati da se vrati ovom sporazumu", ukoliko želi da svoje đubrivo plasira na globalna tržišta i olakša poljoprivredne transakcije.

Profimedia
 

"Videli smo naznake da bi oni mogli da budu zainteresovani da se vrate razgovorima. Tako da ćemo sačekati da vidimo da li će se to zaista i desiti", rekla je ambasadorka SAD u UN, ne navodeći druge detalje.

"Američki ambasador treba da bude svestan da ovaj deo sporazuma nije uspeo upravo zbog intriga Sjedinjenih Država. Nema potrebe da se pretvaramo da se Vašington potrudio da olakša snabdevanje ruskog đubriva i hrane kao deo 'dogovora'. Upravo suprotno, Sjedinjene Američke Države su se izmigoljile kao zmija iz svoje košuljice, a zemlje kojima je najviše bilo potrebno nisu dobile zalihe ruskog đubriva i hrane u okviru sporazuma", napisala je Zaharova na Telegramu.

Rusija se 17. jula povukla iz crnomorskog Sporazuma o žitu zbog, kako je navela, nepoštovanja dela sporazuma koji se odnosio na izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i mineralnih đubriva.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike