Rusija suspendovala sporazum o žitu: "Faktički je prestao da važi"

17.07.2023

11:29

0

Sporazum je nekoliko puta produžavan

Rusija suspendovala sporazum o žitu: "Faktički je prestao da važi"
Dmitrij Peskov - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Crnomorski sporazumi faktički su prestali da važe, deo sporazuma koji se tiče Rusije o prehrambenom sporazumu nije ispunjen, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Danas su faktički prestali da važe crnomorski sporazumi. Kao što je predsednik Rusije ranije već rekao, rok ističe 17. jula. Nažalost, deo koji se odnosi na Rusiju u ovom crnomorskom sporazumu do sada nije ispunjen. Stoga se njegovo važenje prekida“, rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, Moskva će se odmah vratiti primeni crnomorskih sporazuma čim se realizuje ruski deo prehrambenih sporazuma.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. 

Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

Sporazum je nekoliko puta produžavan, a rok njegovog važenja ističe 17. jula.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike