Zapad na kolenima: Rusija da povuče odluku o suspenziji Sporazuma o žitu

17.07.2023

20:00

0

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je izjavio da će stotine miliona ljudi, koji se suočavaju sa glađu, platiti cenu

Zapad na kolenima: Rusija da povuče odluku o suspenziji Sporazuma o žitu
Žito - Copyright Profimedia/Pixabay

Crnomorski sporazumi faktički su prestali da važe, deo sporazuma koji se tiče Rusije o prehrambenom sporazumu nije ispunjen, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Danas su faktički prestali da važe crnomorski sporazumi. Kao što je predsednik Rusije ranije već rekao, rok ističe 17. jula. Nažalost, deo koji se odnosi na Rusiju u ovom crnomorskom sporazumu do sada nije ispunjen. Stoga se njegovo važenje prekida“, rekao je Peskov.

Takav stav Rusije izazvao je danas prilično oštre reakcije svetskih lidera.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je izjavio da će stotine miliona ljudi, koji se suočavaju sa glađu, platiti cenu zbog odluke Rusije da suspenduje sporazum o žitu.

"Cenu će platiti stotine miliona ljudi koji se suočavaju sa glađu i potrošači koji se suočavaju sa globalnom krizom vezanom za troškove života", napisao je Gutereš na Tviteru.

 

 

On je naveo da duboko žali zbog odluke Moskve da obustavi sprovođenje Crnomorske inicijative, za koju kaže da je bila spas za globalnu bezbednost hrane u svetu punom problema.

Ipak, Gutereš nije izrazio žaljenje zbog činjenice da nije ispunjen nijedan od pet zahteva Rusije kako bi sporazum bio produžen.Gutereš je, odgovarajući na pitanja novinara, signalizirao da povlačenje Rusije podrazumeva i raskid dogovora Ujedinjenih nacija i Moskve o olakšanom izvozu žitarica i đubriva iz Rusije.

"Današnja odluka Ruske Federacije zadaće udarac ljudima koji su u nevolji širom sveta", poručio je Gutereš, iako je Moskva već saopštila da je svega 2, 5 odsto žita stizalo u najsiromašnije zemlje dok je najveći deo išao na Zapad.

SAD: Rusija da odmah povuče odluku

Bela kuća danas je upozorila da će odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o slobodnom transportu žitarica kroz Crno more uvećati nesigurnost snabdevanja hranom u svetu i naneti štetu milionima ugroženih ljudi, i pozvala Moskvu da odmah poništi svoju odluku.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Adam Hodž dodao je da je pomenuta inicijativa bila ključna za snižavanje cena hrane širom sveta, koje su naglo porasle "kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu", preneo je Si-En-En.

Sporazum, koji je postignut uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija u julu 2022, ističe danas popodne, a omogućavao je Ukrajini da izvozi žito iz svojih luka i bezbedno prođe kroz Crno more, do bosforskog moreuza u Turskoj.

Profimedia
 

"Više od polovine od 32 miliona tona žitarica i prehrambenih proizvoda isporučenih uz pomoć Crnomorske inicijative otišlo je u zemlje u razvoju, uključujući neke od najnebezbednijih regiona na svetu", rekao je Hodž.

On je dodao je da je svaka pošiljka u okviru "sporazuma doprinela smanjenju poteškoća u najsiromašnijim zemljama sveta, jer transport žitarica na svetska tržišta snižava cene hrane za sve".

Si-En-En navodi da je stopa izvoza ostvarenog u okviru sporazuma počela da opada poslednjih meseci i da podaci UN pokazuju da su maj i jun bili dva meseca sa najmanje izvezenih metričkih tona od avgusta 2022.

"Sprečavanje da ovo žito stigne na tržišta naškodiće ljudima širom sveta, i zaista, već vidimo skok globalnih cena pšenice kao rezultat toga što je Rusija suspendovala svoje učešće u inicijativi", dodao je Hodž i pozvao vladu Rusije da odmah poništi svoju odluku.

Francuska: Rusija da "prestane sa ucenama"

Francusko ministarstvo spoljnih poslova danas je pozvalo Rusiju da "prestane sa ucenama" vezanim za suspenziju sporazuma o žitu. 

"Rusija mora da prestane sa ucenama koje se tiču sigurnosti hrane na svetskom nivou i da preispita svoju odluku", poručuje se u saopštenju i , ističe da Francuska osuđuje rusku suspenziju učešća u crnomorskoj inicijativi.

"Rusija je u potpunosti odgovorna za blokadu plovidbe na ovom pomorskom putu i nameće nezakonitu blokadu ukrajinskih luka", piše u saopštenju.

Šolc: Loša poruka svetu

Nemački kancelar Olaf Šolc je reagovao na rusku odluku i izjavio da odbijanje Rusije da produži sporazum koji omogućava Ukrajini da izvozi žitarice iz svojih crnomorskih luka, "šalje lošu poruku" ostatku sveta.

"To što Rusija ne želi da produži sporazum o izvozu žitarica šalje lošu poruku ostatku sveta", rekao je Šolc tokom izlaganja na dvodnevnom samitu EU-CELAC u Briselu i ocenio da će svi razumeti šta stoji iza takve odluke, prenosi Rojters.

AP Photo/Eraldo Peres
 

Podsećamo da je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da "raskid sporazuma o transportu žita kroz Crno more znači povlačenje garancija za bezbednost plovidbe, kao i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora i zatvaranje zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu".

Navedeno je da će "bez učešća Rusije, Crnomorska inicijativa prestati da funkcioniše od sutra, 18. jula", preneo je ruski Interaks

Nešto kasnije, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski saopštio je da je odluka o raskidu sporazuma o žitu konačna.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike