Zaharova: Rusija do sada dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešenje sukoba u Ukrajini

29.07.2023

19:50

0

"Čak i kada smo shvatili da je malo verovatno da će ti pregovori doneti novi kvalitet, uvek smo davali šansu partnerima ili situaciji uopšte", rekla je Zaharova

Zaharova: Rusija do sada dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešenje sukoba u Ukrajini
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Rusija je dobila oko 30 mirovnih inicijativa za rešavanje sukoba u Ukrajini zvaničnim i nezvaničnim kanalima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na marginama drugog samita Rusija-Afrika.

"Zahvalni smo svima. Bilo je mnogo ovakvih inicijativa. Čini mi se da je pre mesec dana bilo već tridesetak inicijativa koje su javne ličnosti iznele preko državnih kanala ili čak i privatno", istakla je ona, preneo je TASS.

Zaharova je dodala da Rusija nikada nije odbila pregovore o rešavanju ukrajinskog sukoba.

"Čak i kada smo shvatili da je malo verovatno da će ti pregovori doneti novi kvalitet, uvek smo davali šansu partnerima ili situaciji uopšte", rekla je Zaharova.

Međutim, kako je naglasila, u aprilu 2022. godine "kijevski režim se povukao iz pregovora, koje je tražio".

Foto: Profimedia
 

"Došlo je do nekoliko rundi (pregovora), a onda su prestali da odgovaraju na dokumente i materijale koje smo poslali na njihov zahtev. I onda su u septembru zakonski zabranili sebi pregovore sa našom zemljom", dodala je Zaharova.

Govoreći o Afričkoj mirovnoj inicijativi za Ukrajinu, Zaharova je ukazala na iskrenost pokušaja afričkih zemalja da pomognu u rešavanju krize.

"Izuzetno smo zahvalni našim afričkim prijateljima što zaista, ne rečima, već delima, cene mir i žele da učine sve što je u njihovoj moći, čak iako nisu ni na koji način učesnici ove dugogodišnje drame, ali, zaista, otvorenog srca i razumevanja do čega ovo globalno može da dovede i čemu već vodi", navela je Zaharova.

Ona je naglasila da je Rusija zahvalna zbog njihovog pokušaja da učine sve što je u njihovoj moći ili da nekako pruže posredničke usluge i napore da stabilizuju situaciju. Afrička mirovna inicijativa, predstavljena u junu, ima 10 ključnih tačaka. Oni uključuju poziv na mir kroz pregovore koji treba da počnu što pre, kao i na deeskalaciju sukoba, obezbeđivanje suvereniteta država i naroda u skladu sa Poveljom UN, uz osiguravanje bezbednosnih garancija za obe strane, kao i organizovanje isporuka hrane i đubriva iz Moskve i Kijeva.

AP Photo/Libkos
 

Posebna tačka plana bio je poziv na bližu saradnju sa afričkim zemljama. Ovaj plan predstavila je delegacija sedam afričkih zemalja, koja je 16. i 17. juna posetila Kijev i Sankt Peterburg, gde je razgovarala sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U delegaciji su tada bili predsednici Zambije, Saveza Komora koji sada predsedava Afričkom unijom, Senegala, Južne Afrike, premijer Egipta, predstavnici Republike Kongo i Ugande.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike