Sin predsednika Kolumbije uhapšen posle pokretanja istrage o pranju novca

29.07.2023

22:40

0

Predsednik Kolumbije, inače ​​bivši pobunjenik koji se uzdigao u kolumbijske političke redove kao borac protiv korupcije, rekao je da se neće mešati u istragu

Sin predsednika Kolumbije uhapšen posle pokretanja istrage o pranju novca
Copyright Foto: AP Photo/Fernando Vergara, File

Kolumbijska policija uhapsila je danas Nikolasa Petra, sina predsednika Gustava Petra, nakon što je pokrenuta istraga o pranju novca u vezi sa sredstvima koja je on navodno prikupio od osuđenih trgovaca drogom tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje.

Predsednik Kolumbije, inače ​​bivši pobunjenik koji se uzdigao u kolumbijske političke redove kao borac protiv korupcije, rekao je da se neće mešati u istragu, preneo je AP.

"Kao osobu i oca, boli me da vidim toliko samouništenja i da jedan od mojih sinova ode u zatvor", naveo je Petro na platformi X, ranije poznatoj kao Tviter.

On je istakao da je kao predsednik uveravao tužilaštvo da će imati sve garancije da može da postupi po zakonu. Istraga je pokrenuta nakon što je bivša supruga Nikolasa Petra, Dejsuris del Karmen Vaskez, ranije ove godine lokalnom portalu Semana rekla da je prisustvovala sastancima na kojima je njen suprug dogovorio donaciju od više od 600 miliona pezosa (oko 150.000 dolara).

Kako je navela, reč je o donaciji političara koji je u Vašingtonu osuđen za trgovinu drogom i koji je tražio podršku Petra da nastavi svoju političku karijeru. Ona je rekla da predsednik Kolumbije nije znao za poslove svog sina i da je novac koji je prikupljen u ime kampanje čuvan u sefu u kući para u primorskom gradu Barankilja.

Nikolas Petro je negirao tvrdnje svoje bivše supruge kao neosnovane. Kancelarija glavnog tužioca je u saopštenju navela da su Nikolas Petro i njegova bivša supruga privedeni po nalogu suda u Bogoti oko 6.00 sati ujutru po lokalnom vremenu.

U saopštenju se navodi da će tužioci, kada oni budu izvedeni pred sudiju, tražiti njihov privremeni pritvor jer su pokrenuli istragu protiv njih zbog optužbi za pranje novca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike