SAD se zvanično vratile u Unesko: Strah od Kine podstakao pomirenje? (VIDEO/FOTO)

25.07.2023

20:16

0

Džil Bajden je tokom govora najavila važnu ulogu Amerike u očuvanju kulturnog nasleđa i promovisanju razvoja obrazovanja i nauke u svetu

SAD se zvanično vratile u Unesko: Strah od Kine podstakao pomirenje? (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Photo/Aurelien Morissard, Pool

Sjedinjene Američke Države su, posle skoro pet godina prekida, ponovo postale članica Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

U sedištu organizacije u Parizu održana je zvanična ceremonija podizanja američke zastave, kojoj su prisustvovali generalni direktor UNESKO-a Odri Azule, prva dama SAD Džil Bajden i prva dama Francuske Brižit Makron.

Džil Bajden je tokom govora najavila važnu ulogu SAD u očuvanju kulturnog nasleđa i promovisanju razvoja obrazovanja i nauke u svetu.

- Bila mi je čast da vam se danas pridružim dok podižemo zastavu SAD, simbol naše posvećenosti globalnoj saradnji i miru - rekla je prva dama Amerike.

Ona je istakla da je ovaj potez primer obećanja predsednika Džoa Bajdena o „vraćanju našeg liderstva na svetskoj sceni“.

- Tako smo ponosni što smo se ponovo pridružili Unesku - rekla je ona, prenosi TV kanal Frans 24.

 

 

Azule je zvanično označila da su SAD postale 194. članica. 

- U vreme podela, raskola i egzistencijalnih pretnji, mi danas ovde potvrđujemo naše zajedništvo. Zajedno ćemo biti jači - rekla je Azule i ocenila da povratak SAD ima "značenje koje je veće od UNESKO-a“.

Specijalni izaslanik te agencije UN, američki glumac Forest Vitaker, pohvalio je duh mira kroz obrazovanje koje „ne bi moglo biti moguće bez UNESKO-a“.

Pozadina povratka

Odluka SAD da se vrate u UNESKO zasnovana je uglavnom na zabrinutosti da je Kina popunila rupu u liderstvu otkako se Vašington povukao za vreme administracije Donalda Trampa. Ovaj razvoj događaja naglašava širu geopolitičku dinamiku u igri, posebno rastući uticaj Kine u međunarodnim institucijama, podseća francuski medij.

Profimedia
Džil Bajedn

SAD su se povukle iz UNESKO-a 31. decembra 2018. pod predsednikom Donaldom Trampom. 
Vašington je odluku o povlačenju obrazložio potrebom za potpunim, po njegovom mišljenju, restrukturiranjem Uneska, kao i negativnim odnosom te organizacije prema politici Izraela u regionu. 

Izrael je takođe najavio povlačenje iz UNESKO-a nakon što je Generalna skupština UN u decembru 2017. donela rezoluciju kojom se osuđuje odluka američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Države članice UNESKO-a usvojile su krajem juna rezoluciju kojom se odobrava povratak Sjedinjenih Američkih Država u organizaciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike