Italijani žele da uvrste napitak koji i Srbi vole u Uneskovu listu

13.03.2022

13:17

0

Italijani popiju otprilike 30 miliona šoljica espresa dnevno

Italijani žele da uvrste napitak koji i Srbi vole u Uneskovu listu
Knez Mihailova lepo vreme setnja januar 0501 2022 foto kaca (5) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Italija je na listu nematerijalne baštine već uvrstila brojne tradicije i običaje među kojima su traženje tartufa, umeće izrade napuljske pice, mediteranska ishrana i tradicionalna izrada violina

Šoljica kafe više je od brze doze kofeina, italijanski espreso cenjen je društveni i kulturološki ritual koji u Italiji smatraju nacionalnom baštinom vrednom Uneskovog statusa.

Italijani popiju otprilike 30 miliona šoljica espresa dnevno. Od Venecije do Sicilije, u porcelanskim šoljicama ili u malim čašama, s kapljicom mleka ili bez njega, svaka šoljica predstavlja im gest prijateljstva.

- Espreso je prilika da kažete prijatelju da vam je stalo - kazao je vlasnik napuljskog kafića “Đambrinus” Masimilijano Rosati, koji je pomogao u pripremi predloga za stavljanje espresa na UN listu svetske nematerijalne baštine.

Italija je na listu nematerijalne baštine već uvrstila brojne tradicije i običaje među kojima su traženje tartufa, umeće izrade napuljske pice, mediteranska ishrana i tradicionalna izrada violina.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Avaz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike