Micotakis razgovarao sa direktorkom Uneska: Traži odgovornost Turske zbog oštećenja na Svetoj Sofiji (VIDEO)

22.04.2022

21:33

0

Autor: 24sedam

Vrata iz 15. veka koristili su vizantijski carevi za ulazak u najistaknutiju pravoslavnu bogomolju

Micotakis razgovarao sa direktorkom Uneska: Traži odgovornost Turske zbog oštećenja na Svetoj Sofiji (VIDEO)
Wikimedia - Copyright Wikimedia

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis izrazio je "tugu i gađenje" zbog oštećenja Carskih vrata Aja Sofije u Istanbulu u razgovoru sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azulej, saopštio je njegov kabinet.

Kirijakos Micotakis je rekao da je oštećenje Carskih vrata pokazalo nepoštovanje istorije, integriteta i univerzalnog karaktera spomenika.

Aja Sofija se nalazi na Uneskovoj listi  svetske baštine. Vrata iz 15. veka koristili su vizantijski carevi za ulazak u najistaknutiju pravoslavnu bogomolju.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Azulej je ponovila zabrinutost svoje organizacije zbog posledica odluke turske vlade 2020. da Aja Sofija, tada muzej, pretvori u džamiju i rekla da će zatražiti objašnjenje od turskih  vlasti.

 

 

Ranije ove nedelje, turska unija istorije umetnosti objavila je fotografiju na kojoj se vidi oštećenje vrata iz 15. veka. 

 

 

Podsećamo, generalna direkcija institucija Turske pripisala je oštećenje Carskih vrata Aja Sofije u Istanbulu „normalnom“ habanju. U saopštenju se navodi da je „kružni drveni element na vratima Aje Sofije tokom vremena pretrpeo normalno habanje i uništen je jednostavnim dodirom“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike