Još jedna godina, još jedna top lista Bajdenovih gafova: Gde je Džeki i "asufutimaehaehfutbv"!? (VIDEO)

01.01.2023

11:17

0

Autor: N. Pavlović

Ako je nešto sigurno, to je da će Džo Bajden napraviti neki lapsus ili će se izgubiti u vremenu i prostoru

Još jedna godina, još jedna top lista Bajdenovih gafova: Gde je Džeki i "asufutimaehaehfutbv"!? (VIDEO)
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Susan Walsh, File

- S vremena na vreme pogrešim. Dobro, jednom u svakom govoru - rekao je američki predsednik Džo Bajden, poznat po lapsusima i brojnim gafovima.

Ipak, mnogi bi rekli da je skroman. Tokom pet decenija koliko je prisutan u javnom životu, stekao je titulu "kralja gafova" ili "mašine za pravljenje gafova".

Situaciju ne popravlja ni činjenica da je nedavno napunio 80 godina, čime je postao najstariji predsednik u istoriji SAD. Otkad je pokrenuo predsedničku kampanju, kritičari ističu da nije mentalno sposoban da obavlja predsedničku funkciju.

AP Photo/Andrew Harnik
Džo Bajden je poznat kao kralj gafova

Bilo je mrmljanja, lapsusa, lutanja po bini, padanja niz stepenice i mnogih drugih pehova otkad je postao predsednik, a ni 2022. godine nismo ostali uskraćeni za nekoliko veoma upečatljivih hitova.

- Nemojte potcenjivati Džoovu sposobnost da sve za*ebe - navodno je jednom prilikom rekao nekadašnji predsednik Barak Obama, čiji je Bajden bio potpredsednik.

1. U kojoj smo godini?

Svakako, svakog januara često pomešamo datume i godine, jer ne možemo da se pomirimo sa tim da je prošla još jedna godina.

Ipak, već na početku 2022, Bajden je poručio Amerikancima da treba da budu optimistični zbog 2020. godine.

2. Kučkin sin

Krajem januara 2022, mikrofon je snimio nemarni Bajdenov komentar.

- Da li mislite da je inflacija politička prepreka? - upitao je novinar Foks njuza Piter Dusi.

- Ne, to je odlična stavka - još više inflacije - odgovorio je Bajden ironično, pa je dodao: - Kakav glupi kučkin sin.

Iako je Bela kuća uklonila taj deo iz svog zapisa, svakako je osvanuo na internetu.

3. Ukrajinci ili Iranci, sve je to isto

Početkom marta sukob u Ukrajini je uveliko trajao, a Bajden se obraćao naciji kada je pomešao dve zemlje.

- Putin može da okruži Kijev tenkovima, ali nikada neće okupirati srca i duše iranskog naroda - rekao je.

U novembru se ponovo zbunio kada je Ukrajinu pomešao sa Irakom.

Komentarišući vest da Moskva povlači snage iz grada Hersona, pogrešno ga je nazvao Faludža.

Najnoviji gaf napravio je tokom konferencije za novinare, dok je objašnjavao kako je Vašington reagovao na najavu Moskve da preraspoređuje trupe sa desne obale reke Dnjepar, gde se nalazi regionalni glavni grad Herson. Faludža je bila mesto intenzivnih borbi 2004. tokom američkog rata u Iraku.

4. Putin napao Rusiju

Nakon što je pomešao Ukrajince i Irance, Bajden se zbunio kada je pomenuo Putina.

- Kako smo došli dovde da Putin samo odluči da će napasti Rusiju? Ovako nešto se nije dogodilo od Drugog svetskog rata - poručio je Bajden, pomešavši Rusiju i Ukrajinu.

5. Muž prve dame

Potpredsednicu SAD Kamalu Haris nazvao je prvom damom, a onda se potpuno pogubio kada je trebalo da objasni ko je dobio koronu.

- Došlo je do male promene povodom toga ko će vam se obratiti jer je muž prve dame dobio kovid - rekao je Bajden. Iako je mislio na muža Kamale Haris, Daga Emhofa, ispalo je kao da je on sam zaražen virusom.

6. Svrgavanje Putina

Džo Bajden je zabrinuo ceo svet 26. marta, kada je tokom govora o ruskom napadu na Ukrajinu pozvao na smenu ruskog lidera Vladimira Putina.

- Za ime Boga, ovaj čovek ne može ostati na vlasti - rekao je Bajden dok je bio u poseti Poljskoj.

Bela kuća je posle nekoliko minuta morala da izda saopštenje.

- On nije govorio o Putinovoj vlasti u Rusiji ili promeni režima - rekao je jedan zvaničnik.

7. Mesečno ili godišnje?

- Ukoliko se vaša kuća snabdeva bezbednijom, jeftinijom i čistijom energijom, poput solarnih sistema i toplotnih pumpi, možete uštedeti oko 500 dolara mesečno - poručio je Bajden građanima.

Međutim, Bela kuća je razjasnila da su pomešane reči "godišnje i mesečno", pa da je ušteda, zapravo, manje od 42 dolara mesečno, što znači da je predsednik prilično pogrešio u računici.

AP Photo/Patrick Semansky
Džo Bajden

8. Senator ili predsednik?

Iako je u maju 2022. već bio 15 meseci na vlasti, Bajden nije mogao da se seti svoje titule ni posla koji obavlja, pa je sebe nazvao senatorom.

- Nije bilo mnogo senatora iz Delavera. To je mala država. Zapravo, nije nilo nijednog - rekao je predsednik.

Delaver, kao i svaka američka savezna država, šalje dva senatora u oba doma Kongresa, a od 1788. u toj instituciji je služilo 58 senatora iz Delavera.

9. "asufutimaehaehfutbv"

Dok se medijima obraćao u prisustvu potpredsednice Kamale Haris, izjavio je: "Amerika je država koja se može definisati jednom rečju."

Međutim, kada je trebalo da izgovori tu reč, nešto je promrmljao, a zvučalo je kao "asufutimaehaehfutbv", kako su istakli brojni Amerikanci na Tviteru.

10. Omašio čitav vek

Obraćajući se okupljenima i medijima povodom zakona o ograničenju kupovine oružja, Džo Bajden je pogrešio datum jedne od najzloglasnijih školskih pucnjava u američkoj istoriji — za 100 godina.

- Srednja škola "Mardžori Stounmen Daglas" u Parklendu, na Floridi, 1918, 17 mrtvih, 17 povređenih - rekao je Bajden, gledajući pravo ispred sebe, očigledno čitajući reči sa ekrana.

Pucnjava u Parklandu se nije dogodila 1918, već u februaru 2018, čitav vek kasnije.

11. Holokaust

Džo Bajden je prilikom posete Izraelu pomešao reči "čast" i "horor" govoreći o Holokaustu.

Iako se odmah ispravio, kritičari i korisnici društvenih mreža su jedva dočekali da ga ismevaju, jer je ispalo kao da je Holokaust bio jedna časna stvar.

- Kasnije danas, još jednom ću se vratiti na sveto mesto Jad Vašem kako bih odao poštu za šest miliona jevrejskih života koji su nestali u genocidu, i nastaviću, što je nešto što moramo da radimo svakog dana, da svedočim, da prenosim istinu i čast Holokausta... horor Holokausta, u čast onih koje smo izgubili, tako da nikada ne zaboravimo tu lekciju - rekao je Bajden, između ostalog.

12. "Kraj citata, ponovite rečenicu"

Predsednik se ne snalazi dobro tokom čitanja sa telepromptera.

- Valja reći da je procenat žena koje su se prijavile za glasanje i glasale značajno veći od muškaraca, kraj citata, ponovite rečenicu. Žene nisu ostale bez izbornog ili političkog prava - rekao je, između ostalog ,Bajden, koji je pročitao i instrukcije. 

13. Bajden ima, odnosno, nema rak

Bajden je u julu izjavio da ima rak, ali je Bela kuća pojasnila da je mislio na stanje koje je već lečeno pre nego što je preuzeo dužnost prethodne godine.

Bajden (79) dao je komentar o svom zdravlju tokom govora u Somersetu u Masačusetsu, govoreći o emisijama iz rafinerije nafte u blizini svoje kuće iz detinjstva u Delaveru.

- Zato ja i mnogi drugi ljudi s kojima sam odrastao imamo rak i zato je Delaver najduže imao najveću stopu raka u naciji - istakao je.

14. Gde je Džeki?

Džo Bajden je u septembru napravio sramotnu grešku kada je dozivao kongresmenku Indijane Džeki Valorski, zaboravivši da je poginula u saobraćajnoj nesreći nekoliko meseci ranije.

15. Sin (ni)je stradao u Iraku

Bajden je čak dvaput prošle godine rekao da mu je sin Bo izgubio život u Iraku, što nije istina.

Bajden je na mitingu na Floridi diskutovao o inflaciji kada je pomešao ratove u Iraku i Ukrajini.

- Govore o inflaciji... Inflacija je trenutno svetski problem zbog rata u Iraku i uticaja nafte i onog što Rusija radi... izvinite, rata u Ukrajini. Pomislio sam na Irak jer je tamo moj sin preminuo - rekao je Bajden.

Podsetimo, Bo Bajden je preminuo u maju 2015. godine u bolnici u Betesdi, u Merilendu, nakon duge borbe sa tumorom na mozgu.

Inače, prethodnih godina Bajden je u više navrata naveo da veruje da je Bo bio izložen toksičnim isparenjima tokom služenja u Iraku, što je moglo da doprinese stvaranju tumora.

16. Raši Sanuk

Kada je Riši Sunak postao novi britanski premijer, među prvima se na to osvrnuo i američki predsednik, ali je i tom prilikom uspeo da napravi gaf.

- Dobili smo vest da je Raši Sanuk sada premijer - rekao je Bajden pogrešno izgovorivši njegovo ime.

17. Sjajna predsednica

Predsednik Bajden nazvao je u oktobru potpredsednicu Kamalu Haris „sjajnom predsednicom“ dok joj je čestitao rođendan, a ovaj njegov gaf brzo se proširo internetom kao i svi prethodni.

18. Kolumbija - Kambodža

Dok je bio u prestonici Kambodže na samitu ASEAN, zemlju domaćina je nazvao Kolumbijom.

- Sada kada smo ponovo zajedno ovde u Kambodži, radujem se postizanju još većeg napretka nego što smo već postigli i želim da zahvalim premijeru Kolumbije na njegovom vođstvu kao predsedavajućem ASEAN-a i što je ugostio sve nas - rekao je Bajden.

19. Koliko para dobija Afrika?

Američki predsednik Džo Bajden, prilikom obraćanja na poslovnom forumu SAD - Afrika, napravio je gaf kada je najavljivao novu inicijativu kojom se pomaže ljudima širom Afrike da "učestvuju u digitalnoj ekonomiji".

Inicijativa "Digitalna transformacija sa Afrikom", prema Bajdenovim rečima, vredeće 350 milijardi dolara, a uključuje i partnerstvo između "Majkrosofta" i "Viasata" kako bi pet miliona Afrikanaca dobilo pristup internetu.

Zapravo, radilo se o sumi od 350 miliona dolara.

20. Borba sa jaknom i brojne muke na bini

Ostatak Bajdenovih pojavljivanja u javnosti obeležili su jedna borba sa sakoom, gubljenje na bini i nesnalaženje u prostoru.

 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike