EU podeljena oko profita od ruske imovine: Jedni bi da ga pošalju Ukrajini, drugi se uzdržavaju

15.07.2023

23:41

3

Lagardova je posebno oprezna

EU podeljena oko profita od ruske imovine: Jedni bi da ga pošalju Ukrajini, drugi se uzdržavaju
Kristin Lagard - Copyright AP Photo/Francisco Seco

Lideri EU i Evropska centralna banka raspravljali su oko plana da se koristi profit ostvaren od ruske imovine koja je zamrznuta pod sankcijama Evropske unije, izvestio je u petak Blumberg, pozivajući se na anonimne izvore.

EU je zamrznula imovinu i rezerve koje pripadaju ruskoj državi u vrednosti od oko 207 milijardi evra od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini. Očekuje se da će sredstva generisati oko 3 milijarde evra kamata. Veliki deo sredstava drži se u belgijskom gigantu za poravnanje Euroclear, gde je ostvareno skoro 750 miliona evra oporezivog profita do prvog kvartala ove godine, prema sopstvenim podacima klirinške kuće.

Lideri EU su više puta pozivali da se sredstva koriste za „obnovu“ Ukrajine i složili su se prošlog meseca da počnu rad na porezu na neočekivane prihode kako bi stekli kamatu generisanu na sredstva.

Međutim, predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard upozorila je tokom sastanka u četvrtak da bi porez na neočekivani prihod mogao da potkopa evro i da navede vlasnike rezervi da još jednom razmisle, preneo je Blumberg, citirajući ljude upućene u diskusiju.

Lagardova je navodno rekla da je iznos koji je u pitanju daleko veći od nekoliko milijardi koje bi taj potez doneo Ukrajini. Bilo kakva odluka trebalo bi da bude donesena samo ako su i zemlje G7, među kojima su Kanada, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države, uključene, dodala je ona.

Profimedia
Kristin Lagard

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis navodno se suprotstavio argumentima Lagardove rekavši da opcija neočekivanih prihoda ne utiče na samu imovinu Rusije niti se odnosi na ulogu EU u čuvanju hartija od vrednosti. Navodi se da je Lagardova odmahnula glavom na Dombrovskisove kontraargumente.

Neke države članice podržavaju njen stav, dok druge smatraju da je samo pitanje kako napredovati, a ne da li, zaključuje Blumberg.

Moskva je više puta opisivala svaku zaplenu njene imovine kao krađu i protivzakonitu prema međunarodnom pravu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike