Orban tvrdi da Vašington neće da okonča sukob u Ukrajini: Ceo svet se pita zašto SAD ne žele mir

14.07.2023

12:51

0

Mađarski premijer je još jednomistakao da bi okončanje rata bilo dobro za Evropu, koja ozbiljno pati zbog sankcija uvedenih Rusiji

Orban tvrdi da Vašington neće da okonča sukob u Ukrajini: Ceo svet se pita zašto SAD ne žele mir
Viktor Orban - Copyright AP Photo/Heinz-Peter Bader

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da će se sukob u Ukrajini završiti čim to budu želele Sjedinjene Američke Države, istakavši da je Ukrajina izgubila suverenitet.

- Mir će zavladati ujutru ako Amerikanci to budu želeli. A zašto Amerikanci to ne žele, to je pitanje o kom razmišlja ceo svet. Ukrajina je zapravo izgubila suverenitet - nema novca, nema vojne industrije, nema svoje kapacitete za vojnu proizvodnju. Ukrajina dobija novac uglavnom od SAD, vojna sredstva takođe od Amerikanaca i sa Zapada - kazao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da bi Amerikanci samo trebalo da izjave da žele mir i da pozovu na prekid vatre i pregovore, ali da nije dobio odgovor na samitu NATO-a o razlozima zbog kojih to ne žele.

Govoreći o politici sankcija Zapada, Orban je rekao da oni žele da nastavite s tom politikom, iako bi se u Evropi rešili brojni ekonomski problemi kada bi se ograničenja ukinula i sukob u Ukrajini završio.

- Morao sam da saopštim Vladi da Zapad želi da se rat nastavi... Stoga, treba da se pripremimo za to da rat i sankcije neće nestati iz naših života. Ako bi nestali - što zapravo zavisi od nas, ali jednostavno zapadni lideri to ne žele - značajan deo ekonomskih problema nestao bi istog minuta - rekao je Orban i naglasio da bi se inflacija i cene energenata "u roku od nekoliko minuta" vratile na normalne nivoe u Evropi.

Ranije je Orban izjavio da mir u Ukrajini može biti postignut tek nakon pregovora Rusije i SAD, te da je Evropa propustila šansu da bude posrednik jer nije uspela da obezbedi da se realizuju Minski sporazumi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike