Zaharova: NATO bi da pokrene veliki evropski rat, privatne kompanije sa Zapada obučavaju Ukrajince

14.07.2023

21:45

0

Moskva kategorički odbija logiku Zapada, koja se sastoji u tome da je vojna pomoć Ukrajini osmišljena u cilju da obezbedi približavanje političkom i diplomatskom rešenju

Zaharova: NATO bi da pokrene veliki evropski rat, privatne kompanije sa Zapada obučavaju Ukrajince
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je na samitu NATO-a u Vilnjusu doneta odluka o pokretanju "velikog evropskog rata".

"Stiče se utisak da je na samitu doneta i čak proglašena odluka o pokretanju velikog evropskog rata", rekla je Zaharova, navodi se na sajtu ministarstva.

Ona je napomenula da Moskva kategorički odbija logiku Zapada, koja se sastoji u tome da je vojna pomoć Ukrajini osmišljena u cilju da obezbedi približavanje političkom i diplomatskom rešenju.

Prema njenim rečima, Zapad jednostavno nije zainteresovan za okončanje neprijateljstava i koristi svoju prednost iz tekuće bezbednosne krize na evropskom prostoru.

Strane privatne vojne kompanije aktivno nude usluge za obuku Oružanih snaga Ukrajine u istočnoj Evropi, izjavila je Zaharova.

Brendan Smialowski/Pool Photo via AP
 

Ona je podsetila da su zapadni plaćenici u zoni sukoba legitimne mete ruske vojske, prenose "RIA Novosti".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je na svom Telegram kanalu zasebno postavilo linkove o informacijama o francuskim, američkim i britanskim privatnim vojnim kompanijama.

Tako privatna britanska vojna kompanija "Prevejl partners" pruža ukrajinskim obaveštajnim službama obaveštajne informacije, uključujući lične podatke stranih i ruskih državljana.

Ministarstvo je navelo da najmanje četiri velike američke kompanije – "Akademi", "Dinkorp internešnel", "Kubik korporejšn", "Forvard observejšn grup" – pružaju pomoć ukrajinskim oružanim snagama.

Francuske vojne kompanije, napominje Ministarstvo spoljnih poslova, nude svoje usluge u obuci ukrajinske vojske na teritoriji istočnoevropskih zemalja, a od juna 2022. privlače dobrovoljce za učešće na strani Ukrajine.

Pored toga, navodi agencija, "Lionski Biblos" je u početnoj fazi obezbedio evakuaciju francuskih državljana iz ratnih zona. Ministarstvo je, pozivajući se na indirektne podatke, saopštilo da je ukupan broj plaćenika koji se bore na strani Ukrajine oko tri hiljade ljudi, od kojih je najmanje 300 zaposlenih u američkim privatnim vojnim kompanijama.

Zaharova je prokomentarisala i odluku Francuske da pošalje Ukrajini rakete "SKALP", koje su francuska verzija britanskih "storm šedou".

"Francuska isporuka raketa 'SKALP' Ukrajini predstavlja još jedan korak ka eskalaciji sukoba", rekla je Zaharova.

"Tako je Pariz namerno i svesno napravio još jedan korak ka eskalaciji ukrajinskog sukoba", rekla je Zaharova, navodi se na ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

NATO želi da eliminiše Kinu

Ona je izjavila da NATO pokušava da stvori negativnu sliku o Kini kako bi građani zapadnih zemlja u Pekingu videli pretnju.

Kako je primetila komentarišući rezultate NATO samita u Vilnjusu, zemlje članice tog saveza već nastoje da sa svojim istomišljenicima stvore takozvane koalicije "male geometrije" u azijsko-pacifičkom regionu kao što si AUKUS i QUAD, preneo je TASS.

"Na primer, oni žele da preko svojih uporišta u regionu nametnu svoja pravila, pa se veštački stvara još jedno potencijalno žarište napetosti, čiji je glavni zadatak da eliminiše Kinu, ali i Rusiju, kao glavne geopolitičke konkurente", reklaje Zaharova.

Dodala je da azijsko-pacifičke zemlje "vide svu tu pozadinu" i da se zasad uzdržavaju od učešća u "konfrontacionim šemama Vašingtona i njegovih satelita".

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike