"Evropa više nije evropska"! Amerikanka postala glavni ekonomista EU - dok Fiona kontroliše tehnološke divove Francuzi besni

15.07.2023

07:12

0

Pedesetšestogodišnja Fiona Skot Morton iz SAD postaje prva američka državljanka na visokoj funkciji u EU

"Evropa više nije evropska"! Amerikanka postala glavni ekonomista EU - dok Fiona kontroliše tehnološke divove Francuzi besni
Fiona Skot Morton - Copyright Foto:https://som.yale.edu// Photo by Tony Rinaldo/

Pedesetšestogodišnja Fiona Skot Morton iz SAD postaje prva američka državljanka na visokoj funkciji u EU, supstituišući Pjera Režiboa kao glavnog ekonomistu zaduženog za tržišnu konkurenciju. Francuski ministri prigovaraju, ali EU stoji iza odluke.

Margarete Vestager, potpredsednica Evropske komisije, je imenovala Fionu Skot Morton, profesorku ekonomije sa Jejla i bivšu službenicu Stejt departmenta za ključnu poziciju glavne ekonomistkinje Direktorata za konkurenciju EU. Ona će nadzirati aktivnosti tehnoloških divova kao što su Google, Apple, Meta i Microsoft.

Pixabay
 

Mortonova će takođe igrati važnu ulogu u nadgledanju velikih akvizicija, kao što su Amazonova kupovina iRobot-a i Adobeova kupovina startapa "Figme".

Ovo imenovanje dolazi u trenutku kada EU sprovodi nove ambiciozne zakone za regulaciju ovog sektora.

Ursula na meti kritike, Francuzi besni

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Lejen, suočava se sa kritikama zbog ovog izbora, optužujući je da je previše naklonjena transatlantskim odnosima.

Tri francuska ministra izrazila su zabrinutost i pozvala na preispitivanje ove odluke od strane Evropske komisije, dok je i tamošnja opozicija protiv.

 

Žan-Lik Melanšon, levičarski političar, izjavio je da ovo imenovanje pokazuje da se "evropski kontinent priključuje Severnoj Americi".

Marine Le Pen, lider radikalne desnice, je na Twitteru napisala da "Evropa više nije evropska".

Ko je Fiona Skot Morton

Amerikanka je trenutno profesorka ekonomije i šefica katedre za ekonomiju na "Yale School of Management", kao i viša naučna saradnica na Univerzitetu u Edinburgu.

 

 

Skot Morton (56) će preuzeti dužnost 1. septembra, kada aktuelni glavni ekonomista odlazi u penziju.

Inače, Fiona je nekada bila saradnica tadašnjeg američkog predsednika, Baraka Obame, a sada će biti prva žena i prva državljanka SAD na pomenutoj dužnosti, piše Rojters.

Fiona Skot Morton biće na čelu Uprave EK za istrage o mogućem kršenju propisa o ravnopravnom tržišnom takmičenju, oko čega se uglavnom sukobe upravo američke kompanije sa evropskim regulatorima.

Takođe je i viša savetnica pri "Charles River Associates", konsultantskoj firmi koja savjetuje brojne tehnološke divove.

 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike