Kraj parade Zelenskog! Nikom više nije zanimljiv: Zapad se okreće svojim problemima

12.07.2023

21:52

1

Simboliku okretanja leđa Zelenskom i Ukrajini mnogi su videli i na samitu NATO, u Vilnjusu, gde su u jednom momentu svi lideri članica Alijanse okrenuli od predsednika Ukrajine i nastavili da vode svoje priče

Kraj parade Zelenskog! Nikom više nije zanimljiv: Zapad se okreće svojim problemima
Copyright Printscreen/Twitter

Tokom više od 500 dana rata u Ukrajini, bilo je svega - od ruskih napada, ukrajinske kontraofanzive, Vladimira Zelenskog na svim mogućim stanicama i dešavanjima odakle se obraćao svetu i tražio pomoć, optužbi sa obe strane, upiranja prsta i traženja krivca...

Zelenski je do sada podršku tražio u Zapadu, a odluka pojedinih zemalja da šalju vojnu pomoć, uključujući i SAD koja je najavila slanje kasetne municije, dala je na kratko vetar u leđa.

Otkako je krenula ukrajinska kontraofanziva, manje uspešna nego što se to očekivalo, sve su glasnije konstatacije da su se ruske snage pokazale kao sposobnije nego što su SAD i njeni saveznici procenjivali.  

Printscreen/Twitter
 

U međuvremenu, ukrajinski predsednik je optužio Zapad zbog spore isporuke oružja kako bi opravdao sebe zbog neuspeha kontraofanzive i to je bila jedna od izjava koja je počela Zapad da "gura" dalje od njega.

A, mišljenja i stavovi su podeljeni.

Mnoge svetske vlade zagovaraju pregovore, naročito zbog velikih gubitaka u ljudstvu, ali i skupom zapadnom naoružanju, vrhovni američki general Mark Majli tvrdi da je napredak "spor ali primetan", dok iz SAD stižu pesimistične poruke, da će zacrtan cilj teško biti ostvariv i da se troše resursi na „nemoguću misiju“.

Simboliku okretanja leđa Zelenskom i Ukrajini mnogi su videli i na samitu NATO, u Vilnjusu, gde su u jednom momentu svi lideri članica Alijanse okrenuli od predsednika Ukrajine i nastavili da vode svoje priče.

- Kraj - bio je jedan od komentara.

Nije tajna da mnogi svetski zvaničnici zagovaraju ulazak u pregovore jer su se od početka rata, u ukrajinsku "kasu" slili milioni evra pomoći.

Ukrajinski gubici na frontu su ogromni, tvrde analitičari, kao i da se brojke skrivaju čak i od zapadnih saveznika.

Takođe tvrde da Zapadu to nikako ne odgovara, a uz gubitke u ljudima koje ima od početka kontraofanzive, računica je jasna.

Navodi u američkim medijima govore o tome da od ove kontraofanzive zavisi nastavak podrške Ukrajini, ali praktično i sudbina Zelenskog, te zaključuju da će naredni dani, nedelje pokazati kakva je sudbina ukrajinskog predsednika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike