Moskva: Samit NATO-a pokazuje da se Alijansa vratila na šeme iz Hladnog rata; "SAD spremne da žrtvuju narod Ukrajine"

13.07.2023

16:55 >> 00:31

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Moskva: Samit NATO-a pokazuje da se Alijansa vratila na šeme iz Hladnog rata; "SAD spremne da žrtvuju narod Ukrajine"
Borbe u Ukrajini - Copyright AP Photo/Profimedia

Rat u Ukrajini ušao je u 504. dan.

Ukrajinski ekonomista i politikolog Oleg Šoskin tvrdi da bi snižavanje rejtinga ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog navodno moglo da dovede do njegovog svrgavanja

Zamenik premijera Ruske Federacije Marat Husnulin rekao je da su radovi na otklanjanju posledica vanrednih situacija u Kahovskoj HE skoro završeni. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pristao da podnese protokol o prijemu Švedske u Alijansu na ratifikaciju u parlamentu.

Prvi put od završetka Hladnog rata, NATO se složio oko planova za odgovor na navodni ruski napad. 

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.54 - Moskva: Samit NATO-a pokazuje da se Alijansa vratila na šeme iz Hladnog rata


Rezultati samita NATO-a u Vilnjusu pokazuju da se organizacija konačno vratila hladnoratovskim šemama, Moskva će pažljivo analizirati njegove rezultate, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Njegovi rezultati pokazuju da se organizacija konačno vratila šemama Hladnog rata, samo sada radi zaštite ‘naše jedne milijarde’ od drugog dela čovečanstva i na osnovu ideologije podele sveta na ‘demokratije i autokratije’“, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva.

Ministarstvo ističe da će rezultati samita biti pažljivo analizirani

23.33 - "SAD spremne da žrtvuju narod Ukrajine"

Sjedinjene Američke Države spremne su da žrtvuju narod Ukrajine da bi napunile džepove svog vojno-industrijskog kompleksa i kompanija za proizvodnju oružja, izjavio je iranski vrhovni lider Ali Hamnei.

„Interesi vojno-industrijskog kompleksa Zapada nalaze se u nastavku rata u Ukrajini, a to zahteva žrtvu ukrajinskog naroda“, rekao je Hamnei, navodi se na njegovom sajtu.
On je dodao da je položaj naroda Ukrajine dokaz nastavka „kolonijalnih i predatorskih ideja Zapada“.

22.16 - Razgovarali Bajden i Zelenski

Američki predsednik Džozef Bajden i ukrajinski lider Vladimir Zelenski razgovarali su o spremnosti SAD da započnu pregovore sa Ukrajinom o bilateralnim bezbednosnim garancijama za zaštitu zemlje, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Profimedia
 

„Oni su razgovarali o spremnosti SAD da započnu pregovore sa Ukrajinom o bilateralnim bezbednosnim garancijama kako bi se obezbedila održiva snaga sposobna da brani Ukrajinu sada i u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Bajden je tokom sastanka naglasio da SAD podržavaju težnje Kijeva za integracijom u evroatlantsku zajednicu.

„Razgovarali smo i o kontraofanzivi Ukrajine koja je u toku i o tekućoj pomoći SAD za podršku tih napora“, dodaje se u saopštenju Bele kuće.

21.11 - IAEA ne vidi bezbednosne pretnje zbog Černobilja i još tri nuklearne elektrane

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne vide pretnje nuklearnoj bezbednosti u nuklearnim elektranama Rovno, Černobilj, Hmeljnicki i Južna Ukrajina.

Navodi se da timovi IAEA izveštavaju da se na pomenutim lokacijama nastavlja održavanje njihovih režima rada i dopuna goriva, uprkos izazovima sa kojima se suočavaju tokom sukoba u Ukrajini.

IAEA je uspostavila stalno prisustvo na ovim lokacijama u januaru 2023.

18.50 - Gutereš poslao pismo Putinu o sporazumu o žitu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš danas je poslao pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem predlaže načine za održavanje sporazuma o žitu živim.

Portparol UN Stefan Dižarik naveo je da su u pismu predloženi načini za dalje olakšavanje ruskog izvoza hrane i đubriva, i obezbeđivanje kontinuiranih crnomorskih isporuka ukrajinskog žita.

18.49 - Mađarski ministar odbrane: Ukrajina nije spremna da uđe u NATO

Mađarski ministar odbrane Kristof Salaj Bobrovnički izjavio je danas da trenutna situacija nije pogodna za pridruživanje Ukrajine NATO-u, kao i da ta zemlja nije spremna da postane članica Alijanse.

16.59 - Makron: Bezbednosni okvir G7 pokazuje da smo spremni na dugoročnu podršku Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da bezbednosni okvir članica G7 za Ukrajinu pokazuje da su one spremne na dugoročnu podršku Kijevu.

Ludovic Marin, Pool via AP
Emanuel Makron

16.56 - Salivan: Kijev će najverovatnije dobiti lovce F-16 od evropskih zemalja

Kijev će, najverovatnije, dobiti lovce F-16 od evropskih zemalja koje imaju pomenute letelice, saopštio je savetnik američkog lidera za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Međutim, nije precizirao kada je konkretno planirano da počne obuka ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima. 

Salivan je dodao da će Bajden danas na marginama samita NATO u Vilnjusu razgovarati sa Zelenskim o izgledima za isporuku Ukrajini raketa dugog dometa.

16.48 - Rusija planira da izloži NATO opremu koju je uništila u Ukrajini blizu zapadnih ambasada

Rusija planira da izloži NATO opremu koju je uništila u Ukrajini ispred ambasada zapadnih zemalja koje su je isporučile, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

- Predlog da se izgorela oprema postavi pored ambasada onih zemalja koje ga šalju u Ukrajinu je posebno zanimljiv - rekao je Volodin koji je izdao naređenja da se to organizuje.

16.45 - Kalas: Estonija ne traži povećanje prisustva NATO-a na svojoj teritoriji

Estonija ne traži od saveznika iz NATO-a da povećaju svoje prisustvo u toj zemlji, rekla je danas estonska premijerka Kaja Kalas, nakon što su Nemačka i Kanada objavile planove za raspoređivanje hiljada dodatnih vojnika u Letoniji i Litvaniji.

Ona je dodala da je bezbednost Estonije postignuta time što su britanske trupe, koje su raspoređene van njenih granica, često vežbale u Estoniji i brzo mogu da dođu ukoliko je to potrebno.

15.47 - Šolc: Bezbednosni okvir da bude deo dugoročne podrške Kijevu

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da bi bezbednosni okvir lidera G7 za Ukrajinu trebalo da budu dugoročne podrške Kijevu.

- Radi se o bezbednosnom partnerstvu koje je hitno potrebno i koje će omogućiti zemljama učesnicama da preciziraju svoj doprinos - rekao je Šolc tokom samita NATO-a u Vilnjusu, prenosi Rojters.

Bezbednosnim okvirom se otvara put ka dugoročnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu kako bi se ta zemlja odbranila od Rusije i odvratila je od eventualnog budućeg napada.

15.25 - Volas: Ukrajina je u pravu, ali treba da pokaže i zahvalnost

Ukrajina je potpuno u pravu što zahteva od NATO-a precizan vremenski okvir za pridruživanje Alijansi, izjavio je ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas tokom diskusije na marginama samita NATO u Vilnjusu.

Osim toga, istakao je da bi Ukrajina trebalo da pokaže malo zahvalnosti Zapadu koji još šalje pomoć, nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski regao da njegova zemlja nije dobila plan procesa pridruživanja NATO-u.

- Sviđalo nam se to ili ne, ljudi žele da vide malo zahvalnosti - poručio je Volas na marginama samita NATO-a kada je upitan da prokomentariše izjavu Zelenskog da je "apsurdno" to što Kijev nije dobio tačan datum i uslove, prenosi Gardijan.

AP Photo/Michal Dyjuk
Ben Volas

14.16 - Tirk traži od Rusije da poštuje humanitarno pravo u Ukrajini

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk pozvao je danas Rusiju da poštuje humanitarno pravo, nakon što je izneo dokaze objavljene u izveštaju od pre dve nedelje o proizvoljnom pritvoru, mučenju i seksualnom nasilju nad civilima u Ukrajini.

14.13 - Kremlj o tvrdnjama da je Vagner hteo da preuzme nuklearne naprave: To više liči na dezinformacije

Kremlj odbacio je danas kao dezinformaciju tvrdnju ukrajinske vojne obaveštajne službe da su pripadnici paravojne grupe Vagner nameravali da nabave nuklearne naprave tokom neuspele pobune prošlog meseca.

- Kremlj nema takve informacije. To više liči na dezinformaciju - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

13.06 - Peskov: Davanje Ukrajini bilo kakvih bezbednosnih garancija pogrešno je i opasno

Davanje bilo kakvih bezbednosnih garancija Ukrajini je krajnje pogrešno i veoma opasno, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Pružajući bilo kakvu vrstu bezbednosnih garancija Ukrajini, ove zemlje zapravo ignorišu međunarodni princip nedeljivosti bezbednosti. To jest, dajući bezbednosne garancije Ukrajini, zadiru u bezbednost Ruske Federacije - rekao je portparol Kremlja komentarišući izjavu Direktorke za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država Amande Sloat da će lideri G7 objaviti dugoročne bezbednosne garancije za Ukrajinu.

Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

12.47 - Nariškin: Sa Bernsom sam telefonom razgovarao šta da radimo sa Ukrajinom

Direktor Ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin potvrdio je danas da je krajem juna imao telefonski razgovor sa direktorom američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijamom Bernsom tokom kog su njih dvojica "razmatrali i razgovarali šta da rade u vezi sa Ukrajinom".

On je u izjavi za TASS rekao da je direktor CIA kratku pobunu ruskih plaćenika iz Vagner grupe u junu iskoristio kao "izgovor" da bi pozvao Nariškina i razgovarao o Ukrajini.

12.44 - Stoltenberg: Pobeda Rusije biće tragedija za Ukrajinu i NATO će učiniti ranjivim

Pobeda Rusije u sukobu sa Ukrajinom biće tragedija za Kijev i učiniće NATO ranjivijim, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu sa Vladimirom Zelenskim u Vilnjusu.

- Najveći rizik je ako predsednik Putin pobedi u ratu, to će biti najveći rizik. To će biti tragedija za Ukrajinu, ali će i nas učiniti ranjivijim - rekao je on odgovarajući na pitanje novinara da li bi zemlje NATO-a bezbednosne garancije Ukrajini približile vojnom sukobu sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, isporuke oružja Ukrajini važnije su od bezbednosnih garancija NATO-a.

12.30 - Stoltenberg: Ukrajina je sada bliža NATO-u nego ikada ranije

AP Photo/Virginia Mayo
Stoltenberg

Ukrajina je sada bliža NATO-u nego ikada ranije, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom zajedničke konferencije za novinare sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim na samitu NATO-a u Vilnjusu.

- Radujem se danu kada ćemo se sresti kao saveznici - rekao je Stoltenberg Zelenskom, ne precizirajući kada će Ukrajina postati članica Alijanse.

11.57 - Sijarto: NATO izbegao eskalaciju, Ukrajina da se zadovolji skromnim rezultatima

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je NATO uspešno izbegao pretnju eskalacije rata, pošto Ukrajina nije dobila ni poziv ni raspored za ulazak u NATO dok ne ispuni sve neophodne uslove.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Sijarto je pozdravio "pobedu odgovornosti", dodajući da će Ukrajina morati da se zadovolji sa "skromnim rezultatom u odnosu na određena očekivanja".

11.11 - Zelenski: Od Nemačke dobijamo još „patriota"

Kijev će iz Berlina dobiti dodatne protivvazdušne raketne sisteme „patriot" i rakete za njih, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom na marginama samita NATO-a u Vilnjusu.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

- Postoji dogovor o dodatnim lanserima i projektilima „patriot“ za njih iz Nemačke - napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa Šolcom razgovarano je i o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu na putu ka NATO.

Ranije se Zelenski požalio da je Ukrajina u redu za PVO sistem Patriot.

10.39 - Ukrajina sa Švedskom potpisala dva sporazuma o vojnoj saradnji

Švedska i Ukrajina su potpisale dva sporazuma o vojnoj saradnji. Prvi otvara mogućnost razmene tajnih informacija o bezbednosti i mogućnost Ukrajine da testira švedski lovac "gripen", dok drugi daje Ukrajini pristup švedskoj vojnoj opremi, javlja televizija SVT.

Sporazum o razmeni informacija potpisali su ministri odbrane Švedske i Ukrajine, Pol Jonson i Dmitro Kuleba.

- U avgustu počinjemo uvodnu obuku za sistem "gripen", a za nekoliko nedelja ukrajinski piloti će moći da testiraju "gripen" i rade na simulatorima - rekao je Jonson.

Švedska će takođe pomagati u obuci ukrajinskih pilota koji savladavaju američke lovce F-16. Kraljevina nema ove mašine u službi, ali će obezbediti vazdušni prostor za trenažne letove.

10.17 - Ruski ambasador u SAD: U Vilnjusu potvrđen antiruski stav NATO-a

Profimedia
Anatolij Antonov

Deklaracije usvojene na samitu NATO-a u Viljnusu potvrđuju antiruski stav vojnog bloka predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama i njegovu spremnost da akumulira trupe blizu ruskih granica, izjavio je danas ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

10.02 - "Odluka o pristupanju Ukrajine NATO-u je doneta"

Odluka o pristupanju Ukrajine u NATO je zapravo doneta, ali nije jasno kada će se to tačno desiti, izjavio je radiju RTL ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani koji učestvuje na samitu alijanse u Vilnjusu.

- Zapravo postoji odluka o ulasku Ukrajine, pitanje je samo kada. Naravno, to se neće desiti tokom rata zbog opasnosti od eskalacije. Svi smo razmišljali o prihvatanju Kijeva nakon završetka rata. Pomažemo Kijevu da zaštiti svoju nezavisnost, svoju teritoriju - naveo je on.

9.31 - Danas zajednička dekleracija G7 o načinima pomoći Ukrajini

Očekuje se da će zemlje Grupa Sedam (G7) industrijalizovanih zemalja objaviti danas „međunarodni okvir za dugoročne bezbednosne aranžmane Ukrajine“ na marginama samita NATO-a u Vilnjusu, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Profimedia
 

Saopštenje se poklapa sa sličnom najavom Bele kuće, prenosi Rojters.

- Zajednička deklaracija, za koju se očekuje da će je potpisati sve članice G7, odrediće načine na koje će saveznici podržati Ukrajinu u narednim godinama kako bi okončala rat i odvratila i odgovorila na svaki budući napad - navodi se u saopštenju britanske vlade.

9.10 - Ruske trupe krenule u kontraofanzivu u krasnolimanskom pravcu

Oružane snage Rusije krenule su u kontranapad u krasnolimanskom pravcu, rekao je jutjub-kanalu "Solovjov lajv" vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

- Krasnolimanski pravac. Tu su momci zaista krenuli u kontranapad, ubacili su dosta rezervi - rekao je on.

Ruska avijacija je izvela napad na osmatračnicu i privremenu bazu ukrajinske vojske u krasnolimanskom pravcu. Ruski artiljerci su uz pomoć precizno navođene municije "Krasnopolj" uništili komandni centar ukrajinske vojske.

8.48 - Rusija tokom noći napala kamikaza dronovima Kijev i druge gradove u Ukrajini

Rusija je tokom noći izvršila napad kamikaza dronovima na Kijev i druge gradove u Ukrajini, saopštila je danas ukrajinska vojska.

AP Photo/Roman Hrytsyna
 

Rusija je noćas lansirala ukupno 15 iranskih dronova Šahed na Ukrajinu, a ukrajinske odbrambene snage su oborile njih 11, saopštilo je ratno vazduhoplovstvo Ukrajine na Telegramu.

Noć ranije Rusija je lansirala 28 bespilotnih letelica na Kijev i luku Odesa, dok je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila njih 26, prenosi Rojters.

7.35 - SAD razmatraju slanje taktičkih balističkih raketa Ukrajini

Zvaničnici u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena razgovaraju o tome da li da isporuče Ukrajini taktičke balističke rakete ATACMS, piše „Njujork tajms", pozivajući se na izvore.

Prema rečima sagovornika lista u SAD i Evropi, u Bajdenskoj administraciji se vode „tajne rasprave” u vezi sa isporukom ATACMS Kijevu. Američki vojni zvaničnici saopštili su listu da je arsenal ATACMS relativno mali i da su rakete namenjene za druge planove Pentagona. Od osamdesetih godina je proizvedeno oko 4.000 komada ovih raketa, saopštio je portparol kompanije za razvoj projektila „Lockheed Martin". Njihovo prebacivanje u Ukrajinu ugroziće sposobnost (Oružanih snaga SAD) na drugim žarištima“, smatra list.

7.10 - Duda: Posle sukoba šaljemo snage u Ukrajinu

Poljski predsednik Andžej Duda priznao je da bi NATO po okončanju sukoba u Ukrajini mogao da pošalje snage u mirovnu misiju u kojoj bi učestvovali i poljski vojnici, prenose "RIA Novosti".

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

Duda je u intervjuu za "Velt", "Bild" i "Politiko" pre učešća na samitu NATO rekao da će sve zavisiti od toga kakav će dogovor biti postignut u mirovnim pregovorima ako Ukrajina odluči da ih vodi.

- Ako Alijansa donese kolektivnu odluku o slanju mirovnih trupa , onda ćemo mi, kao odgovorna članica NATO-a, podržati takvu odluku - istakao je.

7.00 - Medvedev o NATO samitu: Faktički ćorsokak. Treći svetski rat sve bliži

Ukrajina možda nikada neće biti primljena u NATO, jednostavno se Alijansa plaši da to kaže naglas, smatra zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući odluke prvog dana samita NATO-a u Vilnjusu.

Profimedia
 

- Sve je kako smo i mislili: Akcioni plan za članstvo Ukrajine u Alijansi - ukinuti. U smislu, brže primiti. Pozvati (Ukrajinu) u NATO. Ali primiće je - ne zna se kada i pod kojim uslovima. Vrlo verovatno - nikada. I to je ono što se realisti u Alijansi plaše da kažu naglas - napisao je Medvedev na Telegramu.

Prema njegovim rečima, namera zemalja NATO-a da povećaju vojnu pomoć kijevskom režimu zapravo je ćorsokak, treći svetski je sve bliži.

- Povećati vojnu pomoć kijevskom režimu. Svim mogućim: raketama, kasetnom municijom, avionima. Potpuno poludeli Zapad nije drugo nije ni mogao da smisli. Predvidljivost najvišeg nivoa, do idiotizma. Faktički - ćorsokak. Treći svetski rat sve je bliži - ocenio je Medvedev.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike