Ruski ambasador u SAD: Svi NATO resursi usmereni su u borbu protiv naše zemlje

12.07.2023

12:21

0

Ruski ambasador je naveo da je zaprepašćen otvorenim falsifikovanjem istine koju učesnici samita koriste da opravdaju svoju agresivnu politiku

Ruski ambasador u SAD: Svi NATO resursi usmereni su u borbu protiv naše zemlje
Copyright Profimedia

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov istakao je da deklaracije usvojene na samitu NATO-a u Vilnjusu potvrđuju antiruski stav vojnog bloka predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama i njegovu spremnost da akumulira trupe blizu ruskih granica.

- Izjave u Vilnjusu potvrdile su antiruski stav NATO-a. Bez preterivanja, Rusija je identifikovana kao glavna pretnja Severnoatlantskoj alijansi. Svi resursi bloka usmereni su u borbu protiv naše zemlje. Izvođači odbrane profitiraju od hibridnog rata koji je pokrenuo Vašington, dok obični građani zapadnih zemalja to plaćaju. Malo ko ovde brine o sudbini Ukrajinaca, koje su kustosi SAD i NATO-a gurnuli u klanicu - naglasio je diplomata, a prenosi ruska ambasada na svom Telegram kanalu.

Ruski ambasador je naveo da je zaprepašćen otvorenim falsifikovanjem istine koju učesnici samita koriste da opravdaju svoju agresivnu politiku prema Rusiji. 

- Naši neprijatelji bez ikakvih dokaza pokušavaju da prebace odgovornost za krizu evropske bezbednosne arhitekture. Opet se prave da ne znaju ništa o obećanju koje je Mihailu Gorbačovu dao bivši državni sekretar Džejms Bejker o neširenju NATO-a na istok. Posle raspada SSSR-a Vašington i njegovi evropski sateliti namerno su približili vojnu infrastrukturu našim granicama, stvarajući neprihvatljive pretnje bezbednosti Ruske Federacije - istakao je ruski izaslanik, prenosi TASS.

Istakao je i da agresivne odluke samita neće narušiti uverenost Rusije u ispravnost sopstvenih akcija.

Profimedia
 

- Ne sumnjamo da će svi ciljevi specijalne vojne operacije biti u potpunosti ostvareni - dodao je Antonov.

U utorak je završen prvi radni dan samita NATO-a u Viljnusu. Prema saopštenju koje je objavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, učesnici su doneli odluku da ne zahtevaju od Ukrajine ispunjenje Akcionog plana za članstvo i odobrili višegodišnji paket vojne podrške toj zemlji.

Lideri Alijanse obećali su da će primiti Ukrajinu u savez kada se "ispune svi uslovi", ali tek nakon završetka sukoba. U završnom saopštenju ističe se da je „Ruska Federacija najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika i miru i stabilnosti u evroatlantskom području“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike