Trampovi advokati tražili odlaganje suđenja zbog poverljivih dokumenata: Predlažu da se održi posle izbora 2024.

11.07.2023

17:49

0

Ministarstvo pravde ranije je zatražilo da se suđenje održi sredinom decembra

Trampovi advokati tražili odlaganje suđenja zbog poverljivih dokumenata: Predlažu da se održi posle izbora 2024.
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Curtis Means via Pool

Advokatski tim bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa zatražio je od sudije koji je nadgledao slučaj poverljivih dokumenata na Floridi da odloži suđenje, navodi se u podnesku od ponedeljka uveče, rekavši da „nema razloga za bilo kakvo ubrzano suđenje".

- Nastavak suđenja tokom ciklusa predsedničkih izbora u kom su suprotstavljeni kandidati efektivno (ako ne i bukvalno) direktno suprotstavljeni jedni drugima u ovoj akciji stvoriće izuzetne izazove u procesu odabira porote i ograničiće sposobnost optuženih da obezbede fer i nepristrasno suđenje - napisali su advokati bivšeg predsednika u podnesku.

Ministarstvo pravde ranije je zatražilo da se suđenje održi sredinom decembra.

- Ovaj izvanredan slučaj predstavlja ozbiljan izazov i za činjenicu i za percepciju naše američke demokratije. Sud sada predsedava gonjenjem koje je pokrenula administracija aktuelnog predsednika protiv njegovog glavnog političkog rivala, koji je i sam vodeći kandidat za predsednika SAD - napisao je Trampov tim.

Advokatski tim rekao je da bi sud trebalo da „povuče trenutnu naredbu o suđenju" i „odloži" razmatranje novog datuma suđenja.

U odvojenom podnesku ranije u ponedeljak Trampov tim i kancelarija specijalnog tužioca rekli su da bi 18. jul bio prikladan datum za prvo pojavljivanje pred sudijom Ajlin Kenon u vezi sa procedurama u slučaju poverljivih informacija.

Dok se Tramp 13. juna izjasnio da nije kriv u ovom slučaju, njegov pomoćnik i saoptuženi Volt Nauta uspeo je da se izjasni da nije kriv tek prošle nedelje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike