Ukrajina razmatra nekoliko scenarija lažne zastave: Ruski zvaničnik tvrdi da je zbog neuspele kontraofanzive meta nuklearka Zaporožje

27.06.2023

18:37

0

Rogov je upozorio da bi moguća provokacija mogla biti izvršena pre samita NATO-a u Vilnjusu

Ukrajina razmatra nekoliko scenarija lažne zastave: Ruski zvaničnik tvrdi da je zbog neuspele kontraofanzive meta nuklearka Zaporožje
Copyright Profimedia

Ukrajinska vlada razmatra nekoliko scenarija provokacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje, uključujući raketne i terorističke napade, izjavio je za „Sputnjik" Vladimir Rogov, visoki zvaničnik regionalne administracije Zaporožja.

- Režim Zelenskog smišlja nekoliko scenarija u vezi sa nuklearnom elektranom u pozadini neuspeha kontraofanzive. Ovo može biti raketni napad, teroristički napad ili pokušaj da se ona zauzme forsiranjem Dnjepra - rekao je Rogov i dodao da je moguće da iza pripreme provokacije stoje Zelenski i šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov.

Rogov je naveo da Kijev takođe planira da koristi medije kao deo svoje provokacije kako bi optužio Moskvu, između ostalog, za miniranje neuklearne elektrane, što je već opovrgla misija IAEA prisutna u postrojenju.

Ruski zvaničnik je upozorio da bi moguća provokacija mogla biti izvršena pre samita NATO-a u Vilnjusu, zakazanog za 11. i 12. jul.

Smešteno na levoj obali reke Dnjepar, nuklearno postrojenje u Zaporožju je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju jedinica i proizvedenoj energiji. Ruske snage su je zauzele početkom marta 2022. i od tada je više puta granatirana, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost zbog moguće nuklearne katastrofe.

Međunarodna agencija za atomsku energiju uspostavila je stalno prisustvo svojih stručnjaka u nuklearnoj stanici Zaporožje u septembru 2022. kako bi garantovala njenu bezbednost tokom vojnog sukoba Rusije i Ukrajine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike