Pedofili koriste veštačku inteligenciju da prave fotografije zlostavljanja dece: Otkrivena razrađena mreža, isplivali jezivi detalji

28.06.2023

12:47

0

Na darkvebu nikad nije bilo lakše naći užasne prizore maltretiranja mališana kojih je sve više zahvaljujući novim tehnologijama

Pedofili koriste veštačku inteligenciju da prave fotografije zlostavljanja dece: Otkrivena razrađena mreža, isplivali jezivi detalji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pedofili koriste programe veštačke inteligencije za stvaranje realističnih slika seksualnog zlostavljanja dece, što izaziva zabrinutost među istražiteljima bezbednosti dece koji strahuju da će to potkopati napore za pronalaženje žrtava i borbu protiv zlostavljanja u stvarnom svetu.

Prema izveštaju „Vašington posta", uspon tehnologije veštačke inteligencije izazvao je „grabežljivu trku u naoružanju“ na pedofilskim forumima širom darkneta.

Proizvođači fotografija zlostavljanja koriste softver pod nazivom „Stable Diffusion", kojem je cilj da generiše slike za upotrebu u umetnosti ili grafičkom dizajnu.

Međutim, pedofili koriste softver da kreiraju realistične fotografije dece tokom seksualnih činova i daju detaljna uputstva o tome kako drugi pedofili mogu da kreiraju svoje.

- Dečje slike, uključujući i sadržaj poznatih žrtava, preinačuju se za podle potrebe - rekla je Rebeka Portnof, direktorka nauke o podacima u neprofitnoj grupi za bezbednost dece „Thorn".

- Identifikacija žrtve je već problem igle u plastu sena, gde organi za sprovođenje zakona pokušavaju da pronađu dete u opasnosti. Lakoća korišćenja ovih alata je značajan pomak, kao i realizam. To samo otežava sve - rekla je ona za „Vašington post“.

U Velikoj Britaniji „pseudofotografiju“ koju generiše kompjuter i koja prikazuje seksualno zlostavljanje dece tretira se isto kao i prava fotografija i nezakonito je posedovati je, objavljivati ili prenositi.

Pixabay
 

Šef Saveta šefova Nacionalne policije koja brine o zaštiti dece, Ijan Kričli, rekao je da bi bilo pogrešno da to bude izuzetak od pravila zato što prava deca nisu prikazana na takvim „sintetičkim“ fotografijama.

On je za BBC rekao da bi programi mogli da omoguće pedofilima da se „kreću duž te skale uvreda od misli do sintetičkog, stvarnog zlostavljanja živog deteta“.

Osim toga, fotografije seksa dece generisane veštačkom inteligencijom mogle bi da „zbune“ centralni sistem za praćenje napravljen da blokira takav materijal sa veba jer je dizajniran samo da uhvati poznate fotografije zlostavljanja, a ne da otkrije novogenerisane.

Neki od kreatora ovih fotografija objavljuju ih na popularnoj japanskoj platformi društvenih medija pod nazivom Pikiv, koju uglavnom koriste umetnici koji dele mange i anime.

Ali pošto se sajt nalazi u Japanu, gde deljenje seksualizovanih karikatura i crteža dece nije protivzakonito, kreatori mogu da dele svoje radove putem grupa i heštegova.

Profimedia
 

Platforma Patreon zasnovana na pretplati takođe se koristi za hostovanje opscenih slika, sa nalozima koji prodaju fotorealistične slike dece generisane veštačkom inteligencijom.

Na forumima za pedofile na mračnom vebu, korisnici su otvoreno raspravljali o strategijama za pravljenje eksplicitnih fotografija i izbegavanje filtera protiv pornografije, koji uključuju korišćenje nekog jezika koji nije engleski jer veruju da su manje podložni potiskivanju ili otkrivanju.

Prema „Vašington postu“, jedan forum sa 3.000 članova otkrio je da je otprilike 80 odsto ispitanika u nedavnoj internoj anketi reklo da je koristilo ili nameravalo da koristi AI alate za kreiranje fotografija seksualnog zlostavljanja dece.

Članovi foruma su takođe razgovarali o načinima za pravljenje selfija generisanih veštačkom inteligencijom i stvaranje lažne ličnosti školskog uzrasta u nadi da će pridobiti poverenje dece, objavila je publikacija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike