Stručnjaci objasnili: Deca iz Srbije na darknet uglavnom dolaze zbog video-igara (VIDEO)

04.05.2023

23:17

0

Uglavnom kupuju nelegalno tokene za igrice ili traže uputstva kako da pređu neke nivoe, objašnjava Katarina Jonev, analitičarka za politike sajber bezbednosti

Stručnjaci objasnili: Deca iz Srbije na darknet uglavnom dolaze zbog video-igara (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Da li je dečko koji je juče pucao u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" išao na takozvani mračni internet, pokazaće digitalna forenzika. Tada će biti poznato na koje sajtove je išao, sa kim je komunicirao, koje igrice je igrao, kaže za Tanjug analitičarka za politike sajber bezbednosti Katarina Jonev, i objašnjava da mladi iz Srbije na darknet najčešće idu iz radoznalosti i zbog igrica.

- Uglavnom na darknet idu da bi kupovali nelegalno tokene za igrice ili da bi dobili uputstva kako mogu da pređu neke nivoe igrica - rekla je Joneva, i dodala da je pre nekoliko meseci u Srbiji zabeleženo da je dečak od 14-15 godina pristupio darknetu jer je hteo da kupi kalašnjikov.

Dodala je da je na vreme uočeno šta taj dečko planira i da mu je to bilo onemogućeno, ali treba da se zapitamo šta neko u tim godinama planira da radi sa kalašnjikovom. Katarinaa Jonev je objasnila da se internet sastoji od dva dela: jedan je površinski, gde su veb-pretraživači, društvene mreže, Gugl i slično, a drugi deo koji čini 88 odsto celokupnog interneta su "dark sajtovi" kojima je, kaže, nemoguće pristupiti bez posebnog softvera.

Profimedia
 

Na tom delu interneta anonimnost je zagarantovana, pa je samim tim to prostor za organizovani kriminal, mesto gde se, na primer, može kupiti naoružanje, droga...

- Akcenat je na tome da je sve to velika nelegalna stvar, međutim, ima i situacija da tu novinari razmenjuju tajne podatke. Čak je i Edvard Snouden koristio ovu mrežu. Zagovara se sloboda komunikacije, ali tamo ima toliko kriminalnih grupa, bolesnih umova, terorista... -  navela je Jonev.

Kako je dodala, najveći broj dece koja se odluče da odu tamo zapravo u nekom trenutku čuje da postoji nešto što se zove "mračni internet" i onda oni žele da vide kako to izgleda.

- Stranice kojima se pristupa uglavnom su zatvorenog tipa, što znači da osoba koja pristupi mora na neki način da stekne poverenje da bi bila primljena u te neke velike sobe - navela je Katarina Jonev, i objasnila da taj deo interneta nema vlasnika, pa onda obaveštajne službe pokušavaju da se infiltriraju, te da na takav način hvataju kriminalne grupe i teroriste.

Na pitanje da li je i koliko moguće da država zabrani pristup "mračnom internetu", ona kaže da je to jako teško i da se s tim bore sve države na svetu, navodeći kao primer Nemačku gde je lociran najveći broj pedofilskih sajtova.

Stručnjak za bezbednost Darko Trifunović kaže za Tanjug da je "mračni internet" maltene "paralelni internet" za koji je potrebna platforma, ali smatra da zasada  darknet nema veze sa jučerašnjim višestrukim ubistvom u školi u Beogradu.

- Dete koje je juče izvršilo višestruko ubistvo niti je nabavilo oružje preko darkneta niti je dobilo instrukcije kako se pravi Molotovljev koktel tamo, jer to se može naći preko pretraživača - rekao je Trifunović.

On, međutim, smatra da, s druge strane, sve što se desilo juče ima veze sa društvenim mrežama.

- Videli ste i sinoć, to dete kao da je u igrici. Njega podržavaju vršnjaci. Jutros smo imali u Obrenovcu dečkića koji je izvukao plastični pištolj i pretio da će ubiti sve, i to je zabeleženo kamerama. Već se širi kao požar i jasno je da je postojala neka sprega među njima, on je sad heroj. Za njih ljudski životi ne predstavljaju ništa, ali ta deca su odraz nas i onoga što smo im predstavili kao heroje - ocenio je Trifunović.

Trifunović smatra da zaposleni u školi treba da budu sertfikovani u bezbednosnom menadžmentu i da na osnovu toga prave planove za različite moguće situacije. Zaključuje da je neophodno da se deci formira kult pozitivnog umesto negativnog lika.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike