Epstajnova crna lista: Novi spisak poznatih ličnosti koje su se sastajale sa ozloglašenim pedofilom

30.04.2023

15:49

0

Dokumenta ne otkrivaju zašto su se brojne ličnosti sastajale sa osuđivanim seksualnim prestupnikom

Epstajnova crna lista: Novi spisak poznatih ličnosti koje su se sastajale sa ozloglašenim pedofilom
Džefri Epstajn - Copyright Profimedia

Krug ljudi sa kojim se Džefri Epstajn sastajao, nakon što je registrovan kao seksualni prestupnik, širi je nego što je ranije objavljeno, saznaje "Volstrit žurnal", pozivajući se na Epstajnova dokumenta, među kojima su i njegovi rasporedi.

Među imenima koja se navode su direktor CIA Vilijam Berns, Noam Čomski, bivša Obamina savetnica Ketrin Rumler, ali i Arijana de Rotšild.

Aktuelni direktor CIA, koji je tada bio zamenik državnog sekretara, sa seksualnim prestupnikom se sastao tri puta 2014. godine. Njih dvojica su se prvo sreli u Vašingtonu, a zatim je Berns posetio Epstajnovu kuću na Menhetnu.

Portparolka CIA Tami Kuperman izjavila je da se Berns sastao sa milijarderom pedofilom u trenutku kada se spremao da napusti državnu službu, kao i da nije znao ništa o njemu.

Kako je navela, Epstajn je Bernsu predstavljen kao stručnjak za sektor finansijskih usluga.
Tom Williams/Pool via AP
Direktor CIA Vilijam Berns

Američki linvgista Noam Čomski takođe je imao zakazanu večeru u Epstajnovoj gradskoj kući 2015. godine. On je za WSJ izjavio da je sa njim razgovarao o političkim i akademskim temama.

- Poznavao sam ga i povremeno smo se sretali - rekao je Čomski.

Arijana de Rotšild, direktorka švajcarske banke Edmond de Rotšild, imala je veliki broj sastanaka sa Epstajnom koji je od nje tražio pomoć prilikom zapošljavanja ljudi. U septembru 2013. godine, u mejlu zamolio De Rotšild da mu pomogne oko pronalaženja novog asistenta "ženskog, organizovanog i koji govori više jezika".

- Raspitaću se - odgovorila je De Rotšild.

Sa Epstajnom je desetine sastanaka imala i Ketrin Rumler, savetnica u Beloj kući u administraciji Baraka Obame. Ona se sa njim sastajala nakon službe u Beloj kući i pre nego što je postala glavni advokat u grupi Goldman Saks 2020. godine.

Kako se navodi u otkrivenim dokumentima, bilo je planirano da Rumler zajedno sa Epstajnom poseti Pariz 2015. i njegovo privatno ostrvo na Karibima 2017. godine.

Profimedia
Bil Gejts se, taođe, družio sa Epstajnom

Njen portparol je rekao da Rumler nije putovala sa Epstajnom, već da ju je on upoznao sa potencijalnim klijentima, među kojima je suosnivač Majkrosofta Bil Gejts.

- Žalim što sam ikada upoznala Džefrija Epstajna - izjavila je Rumler.

U dokumentima se spominje i Leon Botstin, predsednik Bard koledža, koji je Epstajna pozvao u kampus gde je milijarder doveo, kako se navodi, grupu mladih gošći.

Nijedno od ovih imena ne pojavljuje se u već objavljenoj Epstajnovoj "crnoj knjizi" kontakata ili javnim evidencijama o letovima njegovog privatnog aviona, piše WSJ. Epstajn sa svakim od njih dogovorio više sastanaka, nakon što je odležao zatvorsku kaznu 2008. godine i nakon što je registrovan kao seksualni prestupnik.

Dokumenta, međutim, ne otkrivaju svrhu većine sastanaka, a WSJ nije mogao da proveri da li je svaki zakazani sastanak na kraju i održan.

AP Photo/Elizabeth Williams
Džefri Epstajn se sumnjičio za podvođenje velikog broja maloletnica

Džefri Epstajn je, pod sumnjivim okolnstima, preminuo 2019. godine u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu, dok je čekao suđenje za optužbe da je od 2002. do 2005. godine u svoje vile na Floridi i Menhetnu dovodio desetine maloletnica i plaćao im hiljade dolara za seksualne usluge.
Neke od njih imale su samo 14 godina.

Da bi izbegao federalnu optužnicu, 2008. godine je priznao krivicu na državnom nivou, na Floridi, gde je optužen za podvođenje i korišćenje usluga osoba mlađih od 18 godina za prostituciju.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike