U Britaniji vaspitači moraju da prijave seksualno zlostavljanje dece ili će sami završiti na sudu

02.04.2023

13:05

0

"Ćutanje je omogućilo ovu zloupotrebu", poručila je ministarka Brejverman

U Britaniji vaspitači moraju da prijave seksualno zlostavljanje dece ili će sami završiti na sudu
Vrtić/Ilustracija - Copyright Profimedia

Ljudi koji rade sa decom u Engleskoj biće zakonski u obavezi da prijave seksualno zlostavljanje dece ili da se suoče sa krivičnim gonjenjem prema vladinim planovima.

Ovaj potez, koji je predmet konsultacija, preporučilo je prošle godine Istražno telo za nevezavisne istrage o seksualnom zlostavljanju dece (IICSA).

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman obećala je da će "ispraviti jednu od najvećih nepravdi viđenih u Velikoj Britaniji u moderno doba". Očekuje se da će Brajverman izneti više detalja narednih dana.

Ona je za Bi-Bi-Si rekla da je "ćutanje omogućilo ovu zloupotrebu".

- Vlasti, koje su svesne ovih problema, zatvorile su oči i potpuno propustile da preduzmu stvarnu akciju - istakla je ona.

U svom izveštaju od prošlog oktobra, IICSA je ocenila razmere zlostavljanja u Engleskoj i Velsu "užasnim i duboko uznemirujućim".

Oko 7.000 žrtava zlostavljanja iznelo je svedočanstva u sedmogodišnjoj istrazi, koja je pokrenuta nakon skandala vezanog za Džimi Sevila, čija je jedna od žrtava seksualnog zlostavljanja bilo i 11-ogodišnje bolesno dete u dečjoj bolnici "Grejt Ormond Strit " u Londonu. 

IICA je preporučila krivično gonjenje za sve koji rade sa decom, a koji nisu prijavili indicije seksualnog zlostavljanja.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike