„Nož u leđa Rusiji": Šta se do sada zna o Prigožinovoj pobuni i zašto se razlog za njeno pokretanje dovodi u pitanje?

24.06.2023

21:16

0

Nakon optužbi da su Rusi napali pripadnike njegove paravojne grupe Vagner, Evgenije Prigožin je naredio privatnim trupama da krenu na Moskvu, ali ga je na kraju beloruski predsednik ubedio da odustane od akcije

„Nož u leđa Rusiji": Šta se do sada zna o Prigožinovoj pobuni i zašto se razlog za njeno pokretanje dovodi u pitanje?
Copyright Profimedia/ Wagner Handout Anadolu Agency/Ostorozhno Novosti/Russian Presidential Press Service

Ministarstvo odbrane, FSB, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Nacionalna garda redovno su tokom celog dana obaveštavali ruskog predsednika Vladimira Putina o pokušaju oružanog udara šefa Vagnera Evgenija Prigožina.

Ruski nacionalni komitet za borbu protiv terorizma saopštio je da je FSB pokrenuo krivični postupak zbog „pozivanja na oružanu pobunu“ i da su optužbe koje se šire u ime šefa Vagnera Prigožina „neosnovane“.

- U vezi sa ovim izjavama FSB je pokrenuo krivični postupak zbog poziva na oružanu pobunu. Zahtevamo da se ove nezakonite radnje odmah prekinu - saopštio je Komitet.

Da je pokrenut postupak protiv Prigožina potvrdilo je i generalno tužilaštvo, osvrnuvši se na to u zvaničnom saopštenju:

- Istražno odeljenje FSB Rusije pokrenulo je 23. juna 2023. godine krivični postupak protiv Prigožina E. V. po članu 279 Krivičnog zakonika Ruske Federacije o činjenici organizovanja oružane pobune. Njegovim radnjama će biti dato propisno pravna ocena. Za ovo delo zaprećena je kazna zatvora od 12 do 20 godina.

General ruske vojske Sergej Surovikin pozvao je Vagnerove trupe da se vrate u svoje baze i zadrže svoje položaje.

 

 

- Upravo sam došao sa linije fronta, gde naše trupe, naši komandanti, naši vojnici, naši borci, dobrovoljci izvršavaju zadatak, boreći se sa neprijateljem do smrti, sa nadmoćnijim snagama neprijatelja, trpe gubitke, ali stoje na svojim pozicijama. Apelujem na rukovodstvo, na komandante i borce Vagnera. Zajedno sa vama prošli smo težak, težak put, zajedno smo se borili, rizikovali, trpeli gubitke, zajedno smo pobeđivali. Iste smo krvi, mi smo ratnici. Pozivam vas da prestanete. Neprijatelj samo čeka da se naša unutrašnja politička situacija pogorša. Ne smemo igrati na ruku neprijatelju u ovo teško vreme za državu. Pre nego što bude kasno, moramo nešto da uradimo - moramo se povinovati volji i naredbi predsednika Ruske Federacije, kojeg je izabrao narod, moramo zaustaviti kolone, vratiti ih u njihove stalne baze i zone koncentracije i rešiti sve probleme samo mirno, pod rukovodstvom Vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije - naveo je Surovikin.

Jedno oko na Rusiji, drugo na Ukrajini

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je o aktivnostima ukrajinskih snaga.

- Koristeći Prigožinovu provokaciju da poremeti situaciju, kijevski režim koncentriše jedinice 35. brigade marinaca i 36. mehanizovane brigade AFU na taktičkom pravcu u Bahmutu na početnoj liniji za ofanzivna dejstva. Pripadnici Grupe snaga Jug pobeđuju neprijatelja vazdušnim i artiljerijskim udarima - saopštilo je ministarstvo.

Profimedia
 

Ranije tog dana snimci i audio-zapisi koji se pripisuju Vagnerovim trupama i Prigožinu pojavili su se na društvenim mrežama uz tvrdnje da je „raketni napad“ pokrenut na Vagnerov kamp i da je udar „izvršen s leđa, odnosno od strane snaga ruskog Ministarstva odbrane“.

U snimku deluje da je glas koji se pripisuje Prigožinu pozivao na smenu rukovodstva Ministarstva odbrane. Snimak i audio su odmah preuzeli ukrajinski i američki mediji koji finansiraju Kijev, a koji su poslednjih nedelja intenzivno izveštavali o Prigožinovoj kritici ruskih generala.

„Lažne Prigožinove tvrdnje"

Ministarstvo odbrane Rusije se pozabavilo tvrdnjama, nazvavši ih lažnim:

- Sve poruke i video-snimci distribuirani na društvenim mrežama u ime Prigožina o navodnom „udaru ruskog Ministarstva odbrane na pozadinske logore Vagnera ne odgovaraju stvarnosti i predstavljaju informativnu provokaciju - saopštilo je ministarstvo na Telegram stranici u petak.

- Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju da izvršavaju borbene zadatke na liniji dodira sa Oružanim snagama Ukrajine u zoni specijalne vojne operacije - dodaje se u saopštenju.

AP Photo
 

Tri stvari ukazuju na to da je snimak montiran

Snimak koji je Prigožin postavio, a koji navodno prikazuje „posledice raketnog udara na Vagnerove pozadinske logore“ od strane snaga ruskog Ministarstva odbrane je montiran, izvestio je ruski Prvi kanal, ističući tri tačke koje dokazuju to dokazuju:

- prvi pokazatelj je, kako se navodi, nedostatak drugih video dokaza;

- drugi je da su izjave u ime Prigožina distribuirane u formatu audio-poruka, čiji su metapodaci isti - sve su snimljene u isto vreme i objavljene u odloženom režimu;

- treći je indicija da nije prošlo više od 15 minuta između objavljivanja snimka navodnih napada i prvog snimka izjava, a sumnja je da je moguće prikupiti sve izveštaje sa terena, analizirati posledice i snimiti poruke za tako kratko vreme.

Borbe se vodile u bar dve oblasti Rusije

 

 

Šef privatne paravojne grupe "Vagner" Evgenije Prigožin pozvao je u subotu ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova da dođu u Rostov na Donu na sastanak s njim, i zapretio da će, u suprotnom "krenuti na Moskvu".

U video-snimku u kom je uputio taj poziv objavio je da se trenutno nalazi u sedištu južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, a kako se oni nisu odazvali ni oglasili ovim povodom, pojavili su se izveštaji da su snage Vagnera krenule ka Moskvi.

Na društvenim mrežama osvanuli su snimci u kojima se navodno vidi kako pripadnici privatne vojne kompanije Vagner obaraju ruski avion i helikopter u Voronješkoj oblasti, što ruski zvaničnici nisu potvrdili.

Sa druge strane, potvrđeno je da su vagnerovci izazvali požar na rezervoaru sa gorivom u skladištu nafte u gradu Voronjež na jugozapadu Rusije, kao i da su helikopteri ruske vojske otvorili vatru na vojni konvoj paravojne grupe "Vagner" na auto-putu M4, u blizini istog grada.

Gubernator Voronježa Aleksandar Gusev demantovao je informacije o navodnom prolasku vojne tehnike preko teritorije te oblasti, istakavši da u okviru antiterorističke operacije na teritoriji Vorošenjke oblasti Oružane snage Rusije sprovode neophodne operativno-borbene aktivnosti, ne navodeći više detalja.

Osim toga, borbe su se vodile i u Rostovu na Donu, gde je kod štaba Južnog vojnog okruga odjeknula eksplozija, nakon čega se cula pucnjava, ali se, kako pišu ruski mediji, situacija brzo smirila.

Putin pomno pratio sve

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je predsednik Putin „obavešten o svim događajima vezanim za Prigožina” i da se „preduzimaju neophodne mere”. Pres-sekretar nije iznosio detalje, a početkom dana ruski lider obratio se javnosti rekavši da će izdajnici biti kaženjeni i pozivajući borce Vagnera da ne učestvuju u Prigožinovoj pobuni.

 

 

- Onaj ko je organizovao i spremao vojni puč, onaj koji je digao oružje na svoje ratne drugove, on je izdajnik i odgovaraće za to. Dejstva koja cepaju naše jedinstvo u suštini predstavljaju otpadništvo od svog naroda, od saboraca koji se sada bore na frontu. To je zabadanje noža u leđa našoj zemlji i našem narodu - kazao je Putin i dodao:

- Ono sa čim smo se suočili je upravo izdaja. Preterane ambicije i lični interesi doveli su do izdaje. Izdaje svoje zemlje, svog naroda i stvari za koje su se, rame uz rame sa ostalim našim jedinicama i odredima, borili i ginuli vojnici i komandanti grupe „Vagner“. Heroji koji su oslobađali Soledar i Artjomovsk, gradove i mesta Donbasa, borili su se i davali svoje živote za Novorosiju, za jedinstvo ruskog sveta. Njihovo ime i slavu takođe su izdali oni koji pokušavaju da organizuju pobunu, gurajući zemlju ka anarhiji i bratoubilaštvu.

Ruske regionalne vlasti saopštile su da agencije za sprovođenje zakona čine sve što je potrebno da zaštite širu javnost. Istovremeno, istakli su da Ukrajina pokušava da širi dezinformacije o uvođenju policijskog časa.

Vagnerove jedinice i snage ruske armije zajedno su učestvovale u bici kod Artjomovska (Bahmuta), oslobađajući grad krajem maja nakon osam meseci teških borbi koje su zaustavile velike koncentracije ukrajinskih trupa i omogućile Rusiji da obuči svoje mobilisane rezerve, što je rezultiralo velikim porazom Kijeva uoči njegove sada usporene kontraofanzive.

Lukašenko smirio situaciju

Profimedia
 

Posle celodnevnih pregoviora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom Prigožin je prihvatio njegov predlog da zaustavi kretanje svog konvoja i da preduzme korake ka deeskalaciji, saopštila je pres služba beloruskog lidera.

Lukašenko je razgovarao sa šefom Vagner grupe nakon što se o tome dogovorio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Prigožin je na kraju saopštio da su trupe promenile maršrutu i da se vraćaju nazad u svoj vojni kamp.

- Shvatajući svu odgovornost za to što bi se ruska krv prolila na jednoj od strana, okrećemo naš konvoj i vraćamo se nazad u svoje kampove prema planu - rekao je Prigožin u audio-poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu.

Još nije poznato da li će iko biti kažnjen zbog pokušaja vojnog puča, kao i da li će se nastaviti sa pokrenutim krivičnim postupkom protiv šefa Vagnera.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike