Celokupan govor Vladimira Putina posle pobune vagnerovaca: Izdajnici će odgovarati, pozivam heroje da prestanu da učestvuju u zločinima

24.06.2023

10:07

0

Lider Rusije hitno se obratio javnosti povodom najnovijih previranja unutar države

Celokupan govor Vladimira Putina posle pobune vagnerovaca: Izdajnici će odgovarati, pozivam heroje da prestanu da učestvuju u zločinima
Copyright Foto: Tanjug/Ramil Sitdikov/Photo host Agency RIA Novosti via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se javnosti pošto su u zemlji podignute mere bezbednosti nakon ulaska trupa grupe "Vagner" u Rostov na Donu, posle optužbe njihovog šefa da ruska vojska "uništava" njegove borce.

Lider Rusije nazvao je pobunu paravojne organizacije pod komandom Evgenija Prigožina pokušajem da se društvo podeli i Rusiji "zabije nož u leđa".

- Onaj ko je organizovao i spremao vojni puč, onaj koji je digao oružje na svoje ratne drugove, on je izdajnik i odgovaraće za to - izjavio je predsednik Rusije u obraćanju naciji, a u nastavku navodimo njegove najvažnije izjave.

Celokupan govor

- Obraćam se građanima Rusije, pripadnicima Oružanih snaga, bezbednosnih organa i specijalnih službi, vojnicima i komandantima koji se sada bore na svojim borbenim položajima, odbijaju neprijateljske napade, čine to herojski - znam, sinoć sam ponovo razgovarao sa komandantima svih pravaca. Obraćam se onima koji su prevarom ili pretnjama uvučeni u zločinačku avanturu, gurnuti na put teškog zločina - oružane pobune - rekao je Putin na početku svog obraćanja.

Pavel Bednyakov/Photo host Agency RIA Novosti
 

- Danas Rusija vodi najtežu borbu za svoju budućnost, odbija agresiju neonacista i njihovih gospodara. Protiv nas je usmerena faktički cela vojna, ekonomska i informaciona mašina Zapada. Borimo se za život i bezbednost našeg naroda, za naš suverenitet i nezavisnost. Za pravo da bude i ostane Rusija - država sa hiljadugodišnjom istorijom.

I stoga dejstva koje cepaju naše jedinstvo, u suštini predstavljaju otpadništvo od svog naroda, od saboraca koji se sada bore na frontu. To je zabadanje noža u leđa našoj zemlji i našem narodu.

Upravo ovakav udarac zadat je Rusiji 1917. godine, kada je zemlja vodila Prvi svetski rat. Ali pobeda joj je ukradena. Intrige, prepucavanja, politikanstvo iza leđa vojske i naroda pretvorile su se u najveći potres, uništenje vojske i raspad države, gubitak ogromnih teritorija. Kao rezultat imali smo tragediju građanskog rata.

Rusi su ubijali Ruse, braća braću, a korist su izvlačili svakojaki politički avanturisti i strane sile koje su državu delile i rasparčavale je.

Nećemo dozvoliti da se ovo ponovi. Zaštitićemo i naš narod i našu državnost od svake pretnje. Uključujući i od unutrašnje izdaje.

A ono sa čim smo se suočili je upravo izdaja. Preterane ambicije i lični interesi doveli su do izdaje. Izdaje svoje zemlje, svog naroda i stvari za koje su se, rame uz rame sa ostalim našim jedinicama i odredima, borili i ginuli vojnici i komandanti grupe „Vagner“. Heroji koji su oslobađali Soledar i Artjomovsk, gradove i mesta Donbasa, borili su se i davali svoje živote za Novorosiju, za jedinstvo ruskog sveta. Njihovo ime i slavu takođe su izdali oni koji pokušavaju da organizuju pobunu, gurajući zemlju ka anarhiji i bratoubilaštvu. Ka porazu i, na kraju, kapitulaciji.

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Ponavljam, sva unutrašnja previranja su smrtonosna pretnja našoj državnosti, nama kao naciji. Ovo je udar na Rusiju, na naš narod. A naša dejstva za zaštitu otadžbinu od takve pretnje biće oštra. Svi oni koji su svesno krenuli putem izdaje, koji su pripremali oružanu pobunu, krenuli putem ucena i terorističkih metoda, doživeće neminovnu kaznu, odgovaraće i pred zakonom i pred našim narodom.

Oružane snage i drugi državni organi dobili su potrebna naređenja, a u Moskvi, Moskovskoj oblasti i nizu drugih regiona sada se uvode dodatne protivterorističke mere. Biće takođe preduzete odlučna dejstva za stabilizaciju situacije u Rostovu na Donu. Ona je i dalje teška, faktički je blokiran rad civilnih i vojnih vlasti.

Kao predsednik Rusije i vrhovni komandant, kao građanin Rusije, učiniću sve da odbranim zemlju, da zaštitim ustavni poredak, živote, bezbednost i slobodu građana.

Onaj ko je organizovao i pripremao vojnu pobunu, ko je digao oružje na svoje saborce, izdao je Rusiju. I odgovaraće za to. A one koje pokušavaju da uvuku u ovaj zločin pozivam da ne prave fatalnu i tragičnu, nepopravljivu grešku i učine jedini pravi izbor - prestanu da učestvuju u zločinima.

Verujem da ćemo sačuvati i odbraniti ono što nam je drago i sveto i zajedno sa našom otadžbinom prevazići sva iskušenja i postati još jači.

Prigožin zapretio da će krenuti na Moskvu ako Šojgu i Gerasimov ne dođu u Rostov

Profimedia
 

Šef privatne paravojne grupe "Vagner" Evgenije Prigožin pozvao je danas ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova da dođu u Rostov na Donu na sastanak s njim, i zapretio da će, u suprotnom "krenuti na Moskvu".

Prigožin je, u video-snimku u kom je uputio taj poziv, objavio da se trenutno nalazi u sedištu južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, prenosi Rojters.

U drugom sminku, koji je objavio pro-Vagnerov Telegram kanal on je snimljen kako sedi između dva generala, od kojih je jedan armijski general-potpukovnik Vladimir Aleksejev, koji je ranije pozivao Prigožina da preispita svoju nameru za svrgne ruski vojni vrh.

 

 

- Stigli smo ovde, želimo da primimo načelnika generalštaba i Šojgua - kaže Prigožin u snimku.

- Ako oni ne dođu, mi ćemo biti ovde, blokiraćemo grad Rostov i krenuti na Moskvu - poručio je Prigožin.

On je, takođe, pozvao rusku vojsku da mu ne pruža otpor jer, kako je rekao, "ovo nije vojni udar, već marš pravde".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike