Rusko Ministarstvo odbrane pozvalo Vagnerovce da prekinu oružanu pobunu: Prigožin vas je prevario

24.06.2023

11:10

0

Neki borci su „već shvatili svoju grešku“ i pitali su vlasti za pomoć, navodi se u saopštenju

Rusko Ministarstvo odbrane pozvalo Vagnerovce da prekinu oružanu pobunu: Prigožin vas je prevario
Evgenije Prigožin u Bahmutu - Copyright Youtube/Kanal13

Rusko ministarstvo odbrane pozvalo je vojnike privatne vojne kompanije Vagner grupe da prekinu svoju oružanu pobunu, pozivajući ih da se vrate u svoje baze.

U saopštenju od subote ministarstvo je tvrdilo da su njeni članovi „prevareni da učestvuju u zločinačkom kockanju [šefa Vagner grupe Evgenija] Prigožina“, dodajući da su neki Vagnerovi borci „već shvatili svoju grešku“ i da su pitali vlasti za pomoć u bezbednom povratku u njihove oblasti stalnog angažovanja.

- Ova pomoć je već pružena onim vojnicima i komandantima koji su je tražili - saopštilo je ministarstvo, zamolivši pripadnike Vagnera da „budu oprezni i što pre stupe u kontakt sa predstavnicima agencija za sprovođenje zakona Ministarstva odbrane Rusije“.

- Garantujemo bezbednost svima - navodi se u saopštenju.

Apel ministarstva usledio je nakon što je Evgenije Prigožin u petak optužio rusko Ministarstvo odbrane da je izvelo raketni napad na kamp Vagnerovaca, za koji je rekao da je rezultirao višestrukim žrtvama, a obećao je i odgovor. Ministarstvo odbrane je negiralo te navode, a ruske vlasti kažu da je FSB pokrenuo krivičnu istragu protiv Prigožina zbog navodnog zagovaranja pobune.

U subotu ujutro mediji su izvestili o pojačanoj vojnoj aktivnosti u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu, uz video-snimke na kojima se vide tenkovi i grupe vojnika kako se kreću ulicama.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike