Ova godina bi mogla da bude najtoplija u istoriji merenja!

15.06.2023

15:17

1

Junske temperature su već sada iznad proseka

Ova godina bi mogla da bude najtoplija u istoriji merenja!
I u Indiji su vladale nesnosne vrućine - Copyright Profimedia

Prema preliminarnim podacima, junske globalne temperature već sada dosežu rekordne vrednosti uoči dolaska El Ninja pa se stručnjaci pribojavaju da bi 2023. mogla da bude najtoplija godina u istoriji merenja. 

Globalne prosečne temperature koje su do sada izmerene u junu skoro su 1 stepen više od ranije zabeleženih nivoa za taj mesec.

S obzirom na to da je tek sredina juna, postoji mogućnost da možda neće biti novog rekorda, ali klimatolozi upozoravaju da nas čeka jačanje globalnog zagrevanja zbog koga bi ova godina mogla biti proglašena najtoplijom ikada, nadmašivši i 2016. 

AP Photo/Manu Fernandez
U Španiji su već zabeležene rekordne temperature

Prošle nedelje je američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) navela da je došao El Ninjo i da će "postupno jačati" početkom sledeće godine.

- Globalna površinska temperaturna anomalija trenutno je na rekordnom nivou ili blizu njega, a 2023. će gotovo sigurno biti najtoplija godina do sada. To će verovatno važiti i za skoro svaku El Ninjo godinu u budućnosti, sve dok nastavljamo da zagrevamo planetu - rekao je klimatolog Majkl Men sa Univerziteta Pensilvanija. 

Finski meteorolog Mika Rantanen ipak navodi da su temperature u junu već sada "iznad proseka" i kako je "prilično sigurno" da ćemo imati rekordno topli mesec. Ove godine već smo videli jake, rekordne toplotne talase koji su zahvatili Portoriko, Sibir i Španiju, dok je velika vrućina u Kanadi podstakla ogromne šumske požare koji su i nebo iznad Njujorka i Vašingtona prekrili toksičnim dimom. 

AP Photo/Seth Wenig
Dim od kanadskih požara je prekrio Njujork

NOAA je objavila da je prošli mesec bio treći najtopliji maj u poslednje 174 godine, a u Severnoj i Južnoj Americi je to bio najtopliji maj u istoriji merenja. 

Agencija navodi kako postoji 12 posto šanse da nas u 2023. čeka godišnji toplotni rekord, ali dodaje da će ova godina skoro sigurno biti među prvih deset, ako ne i pet najtoplijih u istoriji. 

U maju je Svetska meteorološka organizacija upozorila da će globalne temperature zbog El Ninja i emisija gasova porasti u narednih pet godina i da će u tom periodu biti rekordnih vrućina.  

- Okeani se konstantno zagrevaju, ali sada beležimo rekordne temperature što je svakako alarmantno s obzirom na to da bi El Ninjo trebalo da ojača. To će sigurno imati uticaj na ostatak sveta - rekla je naučnica Elen Bartou-Gils iz NOAA-e. 

Bez obzira na to hoće li 2023. biti najtoplija godina u istoriji merenja ili ne, naučnici upozoravaju da su eskalirajuće posledice klimatske krize već sada očigledne i da se globalno zagrevanje neće usporiti sve dok se radikalno ne smanje emisije gasova staklene bašte. 

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike