Zabrinjavajuće saopštenje: 2022. godina bila je druga najtoplija u Evropi

10.01.2023

13:44

0

Autor: 24sedam

Snažni toplotni talasi izazvali su oko 20.000 smrtnih slučajeva više nego što je uobičajeno u nekim zemljama Evrope, uključujući Francusku, Nemačku, Španiju I Britaniju

Zabrinjavajuće saopštenje: 2022. godina bila je druga najtoplija u Evropi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Naučnici Evropske službe za klimatske promene Kopernikus (C3S) saopštili su danas da je 2022. godine Evropa imala drugu najtoplliju godinu u istoriji, a da su klimatske promene izazvale ekstremne uslove koji su smanjili prinose useva, presušili reke i doveli do hiljada mrtvih.

Saopšteno je i da je 2022. bila peta najtoplija godina na svetu najmanje od 1850. godine, iako podaci C3S datiraju najranije iz 1950, prenosi Rojters.

- Već doživljavamo razorne posledice zagrejanog sveta - rekla je zamenica direktora C3S Samnata Berdžes, koja je pozvala na hitnu akciju za smanjenje emisije ugljen-dioksida i prilagođavanje promenjenoj klimi.

Prošlo leto bilo je najtoplije u Evropi do sada, a snažni toplotni talasi izazvali su oko 20.000 smrtnih slučajeva više nego što je uobičajeno u nekim zemljama Evrope, uključujući Francusku, Nemačku, Španiju i Britaniju.

U kombinaciji sa nedostatkom kiše, vrućine su izazvale široko rasprostranjenu sušu, a nizak vodostaj usporio je transport duž reke Rajne, dok je nedostatak kiše uticao na proizvodnju hidroenergije i smanjio prinose kukuruza i soje, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, temperature na globalnom nivou će prestati da rastu samo ako zemlje smanje emisije CO2 na ''neto nulu'', odnosno da ne ispuštaju više gasova u atmosferu nego što uklanjaju, a 27 zemalja EU, Britanija, Kanada, Japan i druge zemlje su se obavezale da će taj cilj ostvariti do 2050.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike