Podignuta optužnica protiv Donalda Trampa: "Ovo je mračan dan za SAD!"

09.06.2023

07:24

0

Protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa podignuta je optužnica zbog nezakonitog postupanja prema poverljivim dokumentima

Podignuta optužnica protiv Donalda Trampa: "Ovo je mračan dan za SAD!"
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Curtis Means via Pool

Protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa podignuta je optužnica zbog nezakonitog postupanja prema poverljivim dokumentima koje je zadržao nakon odlaska iz Bele kuće u januaru 2021. Ovo je prva federalna optužnica u istoriji SAD protiv nekog od bivših američkih predsednika.


Vest o podizanju optužnice objavio je sam Tramp, nazivajući je politički motivisanom.

„Ovo je mračan dan za SAD“, poručio je Tramp, dodajući da nikada nije ni pomislio da bi ovako nešto moglo da se dogodi bivšem američkom predsedniku.
AP Photo/Evan Vucci
 

Tramp je dodao da je pozvan da se u utorak pojavi pred federalnim sudom u Majamiju.
„Ja sam nevin čovek“, poručio je Tramp.

Američko Ministarstvo pravde nije javno potvrdilo optužnicu, ali američki mediji javljaju da optužnica sadrži sedam tačaka.

Prema navodima „Nujork tajmsa“, Trampu se na teret stavlja zavera za opstrukciju pravde, davanje lažnih izjava, kao i svesno zadržavanje tajni o nacionalnoj odbrani, kao oblik kršenja Zakona o špijunaži.

Podsetimo, istražitelji su prošle godine zaplenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago, na Floridi, od kojih je 100 nosilo oznaku poverljivosti.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik)
 


Protiv Trampa je krajem marta u Njujorku podignuta optužnica u slučaju navodnog zataškavanja vanbračne afere za vreme kampanje za predsedničke izbore.

Inače, prema istraživanjima javnog mnenja, Tramp je trenutno najjači kandidat Republikanaca u trci za kandidaturu za Belu kuću.

Trampov najveći rival među Republikancima, guverner Floride Ron DeSantis, rekao je da "već četiri godine svedočimo neravnomernoj primeni zakona, u zavisnosti od političkog ubeđenja".


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike