Majk Pens se kandiduje za predsednika SAD: Mora da pridobije Trampove pristalice

06.06.2023

10:16

0

Bivši kongresmen sa šest mandata i bivši guverner Indijane vidi priliku u Ajovi

Majk Pens se kandiduje za predsednika SAD: Mora da pridobije Trampove pristalice
Copyright AP Photo/Charlie Neibergall

Odlukom bivšeg potpredsednika SAD Majka Pensa da se kandiduje za republikansku predsedničku nominaciju 2024, pokrenuto je do sada neviđeno takmičenje između njega i bivšeg predsednika Donalda Trampa, piše Politiko.

Kako se navodi, njegov najveći zadatak biće pokušaj da ponovo pridobije republikance koji su ga uglavnom odbacili nakon predsedavanja Trampa.

U protekle dve godine, on se odupirao intenzivnom Trampovom pritisku i suočavao sa zvižducima Trampovih pristalica. 

Pens, bivši kongresmen sa šest mandata i bivši guverner Indijane, vidi priliku u Ajovi, gde njegovi savetnici smatraju da može da pobedi, ali postoje sumnje da će on ikada moći da pridobije "najodanije Trampove pristalice" zbog odbijanja da poništi rezultate izbora 2020. godine.

Profimedia
Tramp je krivio Pensa što je priznao rezultate izbora 2020. godine

Pensov uži krug bio je podeljen oko toga da li treba da se kandiduje za predsednika, a neki su ga prošle godine ohrabrivali da se umesto toga kandiduje za otvoreno mesto u Senatu Indijane 2024.

U javnim istraživanjima, on je imao jednocifrene rezultate - bio je daleko treći iza Trampa i guvernera Floride Rona De Santisa.

Tokom 2021. godine Pens je veliki deo svog vremena proveo promovišući svoje političke memoare "Pomozi mi, Bože", a očekuje se da će njegova druga knjiga, koja se fokusira na njegovo versko putovanje, biti objavljena kasnije ove godine.

Pensova trka je jedinstvena po tome što zauzima neviđeno mesto nakon što je svedočio protiv Trampa pred velikom porotom skoro sedam sati, ranije ove godine.

Politika suprotnosti koju je napravio sa svojim konkurentima uglavnom se fokusira na pitanja spoljne politike i tradicionalnog ekonomskog konzervativizma.

Očekuje se da će se on u kampanji fokusirati ne samo na njegov potpredsednički mandat, ali i vreme u Kongresu i kao guverner. 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike