Kako je otrovan Navaljni: Berlin zatražio pomoć od OZHO

19.10.2020

12:56 >> 08:33

0

Najbliži saradnici Navaljnog tvrde da je on otrovan u hotelu u Tomsku

Kako je otrovan Navaljni: Berlin zatražio pomoć od OZHO
Copyright Aleksej Navaljni, Tanjug/Navalny instagram via AP

Slučaj ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, od Omska preko Berlina, stigao je danas do Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) od koje je Nemačka zatražila pomoć u istrazi nakon što je jutros objavljeno da je do navodnog trovanja Putinovog kritičara došlo preko flašice sa vodom i to u hotelu u sibirskom gradu Tomsk, a ne na aerodromu u istom mestu, kako se do sada verovalo.

Stručnjaci OZHO su objavili da su od Navaljnog uzeli biomedicinske uzorke za ispitivanje i analize.

Najbliži saradnici Navaljnog i dalje tvrde da je on otrovan nervnim gasom “novičokom”, oružjem koje je svojevremeno razvijeno u Sovjetskom Savezu, i da su tragovi ovog otrova pronađeni u flašici mineralne vode “Sveti izvor” iz njegove hotelske sobe. Video zapis koji je tim Navaljnog postavio na Instagramu pokazuje njihovu pretragu sobe u hotelu u Tomsku 20. avgusta, nekih sat vremena nakon što je opozicionom političaru pozlilo. Dodaje se da je jedna nemačka laboratorija dve nedelje kasnije otkrila tragove “novičoka” u toj flašici, a da je ista potvrda stigla i iz drugih laboratorija koje su ispitivale sadržaj flašice.

Navaljni je prebačen u bolnicu u Omsku odakle je na zahtev njegove žene avionom prevezen u Berlin na dalje lečenje. On se prošle nedelje prvi put oglasio rekavši da se oporavlja i da je u stanju da samostalno diše.

Od samog početka saradnici Navaljnog su govorili da iza svega stoji Kremlj, dok je Moskva uporno ponavljala da nikakvi tragovi otrova nisu pronadjeni u njegovoj krvi, Uz to svi hemijski eksperti iz Rusije su bili jedinstveni u oceni da “novičok” ne duluje na način kako je otrovan Navaljni, da nije predvidjen za individualni napad, i da nema govora da je upotrebljen u “slučaju Navaljni”.
Trovanje ruskog opoziconara otvorilo je mnoga pitanja izmedju EU i Rusije, donelo nove pretnje sakcijama Moskvi i čak nagovestilo mogući prekid rada na gasovodu Severni tok 2, projektu iza kojeg pre svega stoje Nemačka i Rusija.

Šta je OZHO?

Organizacije za zabranu hemijskog oružja osnovana je relativno skoro, 1997. godine i danas broji 193 država-članica. Mnogi su za ovu organizaciju prvi put čili nakon događaja u Siriji i masovnog trovanja stanovništva, ali su izveštaji OZHO i tada i kasnije bili predmet političkog procenjivanja i prihvatanja ili negiranja rezultata istraga zavisno od pozicija strana u sukobima koji su istraživani. OZHO je 2013. dobio Nobelovu nagradu za mir zbog “napora da se eliminiše hemijsko oružje”, ali se kontradikcije oko ove organizcije i njenje “političke korektnosti” i dalje nastavljaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike