Predsednica Severne Makedonije nastavlja da prkosi Grčkoj: Izazvala novi skandal, pa poslala poruku

13.05.2024

21:43

0

Ambasadorka Grčke Sofija Filipidu je momentalno napustila ceremoniju u Sobranju

Predsednica Severne Makedonije nastavlja da prkosi Grčkoj: Izazvala novi skandal, pa poslala poruku
Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska - Copyright AP Photo/Boris Grdanoski

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova (71) izazvala je još jedan diplomatski skandal!

Siljanovska je na društvenim mrežama ponovo ignorisala zvaničan naziv države koji je dogovoren Prespanskim sporazumom.

- Hvala vam na toplim čestitkama. Švedska i Evropska unija uvek će imati lojalnog saveznika u licu predsednika Makedonije u postizanju evropskih ciljeva i ciljeva rodne ravnopravnosti - napisala je Siljanovska u nedelju na društvenoj mreži X odgovarajući na objavu švedske ambasade.

 

 

Gordana Siljanovska Davkova, podsetimo, izazvala je prethodno diplomatski skandal kad je na inauguraciji ignorisala zvaničan tekst zakletve i nazvala državu "Makedonija" umesto "Severna Makedonija" i time prekršila odredbe Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja.

Ambasadorka Grčke Sofija Filipidu je momentalno napustila ceremoniju u Sobranju.

Nakon snažnih reakcija oglasila se i kancelarija predsednice.

- Makedonska predsednica ima pravo da u javnim nastupima koristi naziv "Makedonija" kao akt individualnog prava na samoopredeljenje poštujući osnovna ljudska prava i slobode i u skladu sa evropskim vrednostima i principima. Predsednica Gordana Siljanovska Davkova pridržavaće se upotrebe službenog ustavnog imena. Zvanični tekst zakletve, koji su dostavile službe parlamenta, potpisan je ustavnim imenom zemlje, kako je definisano Ustavom - saopštila je njena kancelarija.

Vršilac dužnosti ministra pravde Krenar Loga, međutim, tvrdi da je polaganje zakletve "nevažeće" nakon odluke Siljanovske da ne izgovori ustavno ime zemlje. Loga navodi da bi zbog toga trebalo da dođe do novog polaganja zakletve ili da predsednik parlamenta Jovan Mitrevski preuzme ulogu predsednika.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je neslaganje Grčke sa stavom i postupcima predsednice Severne Makedonije. Micotakis je postupak Siljanovske nazvao "nezakonitom inicijativom" i kršenjem Prespanskog sporazuma.

- Slične lapsuse nećemo prihvatiti. Ponavljamo da svaki napredak u bilateralnim odnosima i svaki korak Skoplja ka Evropi zavisi od iskrenog poštovanja dogovora - zaključuje grčki premijer.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike