Bajden objasnio zbog čega neće da pošalje borbene avione F-16 Ukrajini: Možda za godinu-dve...

25.02.2023

13:58

0

Američki lider smatra da nije vreme za to

Bajden objasnio zbog čega neće da pošalje borbene avione F-16 Ukrajini: Možda za godinu-dve...
Copyright AP Photo/Andrew Harnik

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da trenutno odbacuje mogućnost isporuke borbenih aviona F-16 Ukrajini zbog njenog sukoba sa Rusijom.

Bajden je zamoljen da prokomentariše sve češće pozive ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da se Kijevu isporuče ratni avioni zapadne proizvodnje tokom intervjua koji je u petak dao za ABC.

- Vidite, mi mu šaljemo ono što naša iskusna vojska misli da mu je sada potrebno. Trebaju mu tenkovi. Treba mu artiljerija. Potrebna mu je protivvazdušna odbrana, uključujući još jedan HIMARS - rekao je američki predsednik.

To američko oružje ima za cilj da dovede Ukrajinu „u poziciju da bude u stanju da ostvari napredak ovog proleća i ovog leta dok ulazi u jesen“, objasnio je on.

- Sada mu nisu potrebni F-16. Ne postoji osnova, prema našoj vojsci, da se sada obezbedi F-16 - rekao je Bajden.

Međutim, dodao je da Vašington nema načina da zna šta bi Kijevu moglo zatrebati za „godinu, dve ili tri“.

South Korea Defense Ministry via AP
 

Bajden je u subotu odbio da odgovara na pitanja novinara o tome šta je rekao Zelenskom u vezi sa F-16 tokom posete Kijevu ranije ove nedelje, rekavši da je to „privatna rasprava“.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je za Si-En-En u četvrtak da borbeni avioni „nisu suštinska potreba” ukrajinske vojske u ovom trenutku.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je u petak da London takođe „neće slati Ukrajini sopstvene avione 'tajfun' u bliskoj budućnosti“.

Rusija je dugo osuđivala isporuke oružja Kijevu od strane SAD, EU, Velike Britanije i drugih, tvrdeći da one samo produžavaju borbe bez promene njihovog ishoda. Te isporuke i drugi oblici pomoći pruženi Kijevu defakto su već učinili zapadne nacije stranama u sukobu, navodi Moskva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike