Putin čestitao oslobođenje Bahmuta, Kijev negira da su Rusi preuzeli kontrolu; Bajden ne želi da avioni F-16 zalaze u Rusiju

21.05.2023

14:17

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Putin čestitao oslobođenje Bahmuta, Kijev negira da su Rusi preuzeli kontrolu; Bajden ne želi da avioni F-16 zalaze u Rusiju
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Rat u Ukrajini ušao je u 452. dan. 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije je stavilo na poternicu tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Kana, ali nije precizirano iz kog konkretnog razloga.

Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje lovačkim avionima, uključujući F-16, odvijaće se u Evropi i trajaće nekoliko meseci. 

Najvažnije činjenice

- Rusi osvojili Bahmut
- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

23.13 - Japan šalje Ukrajini oko 100 vojnih vozila i 30.000 paketa hrane

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da će Japan poslati Ukrajini oko 100 vojnih vozila i oko 30.000 paketa hrane.

On je tokom susreta sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim na marginama samita G7 u Hirošimi rekao i da bi Japan mogao da primi ranjene ukrajinske vojnike, preneo je "Kijev independent".

Kišida je rekao da su lideri G7 ujedinjeni "više nego ikada" po pitanju ruskog rata protiv Ukrajine i uverio da će njegova zemlja "snažno podržati Kijev u svim aspektima", uključujući i uvođenju sankcija protiv Rusije.

Kišida je, takođe, rekao da su ruske nuklearne pretnje "neprihvatljive", saopšteno je iz japanskog ministarstva spoljnih poslova.

21.10 - Hakeri otkrivaju: Prvi general ukrajinske vojske teško ranjen

Glavnokomandujući Oružanim snagama Ukrajine Valerij Zalužni teško je ranjen tokom raketnog napada na ukrajinski štab početkom maja i mogao bi da napusti svoju funkciju, rekao je za Sputnjik predstavnik hakerske grupe Džoker DNR, pozivajući se na svoje agente u ukrajinskoj vojsci.

Zalužni je pre izvesnog vremena prestao da se pojavljuje u javnosti nakon serije napada Oružanih snaga Rusije na niz vojnih objekata u Ukrajini.

19.55 - Prigožin: Obećali smo da ćemo osvojiti Bahmut, predajemo ga Ministarstvu odbrane

Lider ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da su njegove trupe, kako su i obećale, osvojile celu teritoriju Bahmuta i da će napustiti zonu konflikta u toj oblasti u toku sledeće nedelje.

"Osvojili smo celu teritoriju Bahmuta kao što smo i obećali, do poslednjeg centimentra, danas ništa nismo dalje osvajali", naveo je Prigožin u audio poruci na Telegramu.

On je rekao da će teritoriju Bahmuta predati ruskom Ministarstvu odbrane, preneo je Rojters.

"Kao što smo rekli juče - predajemo naše pozicije Minsitarstvu odbrane i 25. maja napuštamo zonu konflikta", izjavio je Prigožin u subotu, rekavši da su njegove snage preuzele Bahmut, nakon devetomesečne opsade tog grada na istoku Ukrajine.

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski demantovao je da je Bahmut pao u ruke ruskih snaga.

18.18 - Kadirov: Ukrajinski obaveštajci planiraju da me ubiju

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je danas da ukrajinske i zapadne specijalne službe spremaju terorističke napade protiv njega da ga ubiju.

"Čine sve da me se otarase. Postoje informacije da evropske obaveštajne agencije pripremaju terorističke napade na mene preko ukrajinskih", rekao je on za kanal "Rosija 1".

On je izrazio uverenje da će oni koji planiraju atentat na njega "u svakom slučaju izgubiti", prenela je RIA Novosti.

"I da me ubiju hiljadu puta, i dalje ćemo pobediti. I ako umremo, pobedićemo! Naravno, ukoliko ostanemo živi, pobedićemo 100 odsto. Neće biti ono što oni ionako žele" Kadirov je dodao.

On je prokomentarisao i reči šefa ukrajinske obaveštajne službe Kirila Budanova, koji je nedavno rekao da su ukrajinske specijalne službe "ciljale mnoge ljude, uključujući javne i medijske ličnosti" koje su podržale napad Rusije na Ukrajinu.

Prema Kadirovu, "Budanov nema budućnost".

17.30 - Krim je legitimna meta i za američko oružje u Ukrajini

SAD se ne protive da Kijev koristi njihovo oružje za napade na Krim, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

- Rekli smo da nećemo dozvoliti Ukrajini da koristi američko i zapadno oružje za napad na Rusiju, ali mi verujemo da je Krim Ukrajina - rekao je Saliven.

16.30 - Kijev očekuje nekoliko desetina lovaca F-16

Ukrajina se nada da će dobiti „nekoliko desetina“ lovaca F-16 od zapadnih partnera odjednom, izjavio je savetnik komandeukrajinskog vojnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

- Niko ih neće prebacivati pojedinačno, ove letelice će se prebacivati po jedinicama. Cela jedinica je eskadrila – od 12 do 18 aviona. Dakle, nekoliko desetina odmah može da se prebaci u Ukrajinu - rekao je Ignat za televizijski kanal „Rada“.

16.28 - Rusija: Učešće Zelenskog na samitu G7 pretvorilo skup u propagandnu predstavu

Učešće ukrajinskog predsednika, Vladimira Zelenskog, na sastanku G7 u Hirošimi pretvorilo je taj sastanak u propagandnu predstavu, a rezultati pokazuju da je ključni razlog postojanja te organizacije vođenje hibridnog rata protiv Rusije, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je G7 "bukvalno fiksirana" na sveobuhvatnu konfrontaciju sa Rusijom na inicijativu i zahvaljujući naporima SAD.

- Budući da su opsednuti demonstracijom svojih planova da nanesu strateški poraz Rusiji, lideri zemalja G7 doveli su na sastanak šefa kijevskog režima, koji kontrolišu, i na kraju događaj u Hirošimi pretvorili u propagandnu predstavu - istaklo je rusko ministarstvo.

AP Photo/Susan Walsh
Vladimir Zelenski na samitu G7

15.00 - Sirski: Ukrajina kontroliše beznačajan deo Bahmuta

Ukrajinski general Oleksandr Sirski izjavio je da ukrajinske snage kontrolišu "beznačajan" deo Bahmuta, ali da će uporište biti dovoljno za ulazak u razoreni grad kada se situacija promeni.

Na aplikaciji Telegram, Sirski je naveo da ukrajinske snage napreduju u odnosu na ruske snage u predgrađu Bahmuta i da se približavaju "taktičkom opkoljavanju" grada.

14.37 - Zelenski: Ruske snage nisu zauzele Bahmut, ukrajinske trupe ostaju u gradu

Ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, izjavio je danas da ruske snage nisu zauzele Bahmut i da ukrajinske trupe ostaju u tom gradu, navodeći da ne može da pruži precizne informacije.

On je rekao da se Ukrajina bori zahvaljujući hrabrosti svog naroda, svojih ratnika.
 
- Bahmut nije okupiran od strane Rusije. Ne postoje dva ili tri tumačenja tih reči - rekao je Zelenski.

AP Photo/Libkos
 

14.35 - Kišida: G7 nastoji da donese pravedan i trajni mir Ukrajini što je pre moguće

Grupa sedam nacija nastoji da donese „pravedan i trajni mir u Ukrajinu što je pre moguće“, izjavio je japanski premijer Fumio Kišida.

14.20 - Francuski političar: Ukrajinski sukob se ne razvija po scenariju Zapada

Ukrajinski sukob se ne razvija prema scenariju zapadnih eksperata, neophodno je zaustaviti ga, izjavio je francuski političar i bivši poslanik Evropskog parlamenta Florijan Filipo.

- Zelenski je izgubio Bahmut uprkos tome što su svi 'eksperti' mesecima trubili! Vreme je da se prekine slanje oružja, a sad već i avioni. Kakvo je to bezumlje! Potrebno je početi pregovore o mirovnom planu - napisao je Filipo na Tviteru.

14.19 - Prigožin: Tokom zauzimanja Bahmuta praktično niko iz vojske nam nije pomogao

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin umanjio je danas ulogu regularne ruske vojske u zauzimanju Bahmuta.

U glasovnoj poruci koju je objavila njegova pres služba na aplikaciji Telegram, Prigožin je rekao da im tokom zauzimanja Artjomovska (Bahmuta), praktično niko iz vojske nije pomogao.

13.25 - Bajden dobio uveravanje da Ukrajina neće koristiti F-16 za ulazak na rusku teritoriju

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je od ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog dobio "izričito  uveravanje" da neće koristiti borbene avione F-16 koje će obezbediti Zapad za ulazak na rusku teritoriju.

Bajden je rekao da bi ratni avioni F-16, međutim, mogli biti korišćeni gde god se ruske trupe nalaze unutar Ukrajine.

Profimedia
Borbeni avion F-16

11.56 - Volodin predlaže zabranu poljskim kamionima da prelaze rusku teritoriju

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin pozvao je na uvođenje zabrane poljskim kamionima da prelaze rusku teritoriju, kao i da se od Poljska zahteva finansijska nadoknada za, kako je rekao, sovjetsku obnovu te istočnoevropske zemlje posle Drugog svetskog rata.

Volodin je u saopštenju naveo da Poljsku treba kazniti jer je "izdala istorijsko sećanje" na sovjetsko oslobađanje zemlje od nacističke Nemačke, nizom neprijateljskih akata protiv Moskve.

11.40 - Kijev tvrdi da su ukrajinske trupe "delimično opkolile" Bahmut

Ukrajinske snage su delimično opkolile Bahmut duž gradskih oboda i dalje kontrolišu neke stambene četvrti grada, izjavila je danas zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar.

11.23 - Rogov: Ukrajincu izvršili udare britanskim raketama na Berdjansk

Zvaničnik ruskih vlasti u regionu Zaporožja Vladimir Rogov izjavio je danas da su ukrajinske snage raketirale britanskim krstarećim raketama "storm šedou" ruski lučki grad Berdjansk.

U objavi na svom Telegram kanalu Rogov je potvrdio da je na grad ispaljeno ukupno sedam raketa, od kojih su četiri bile britanski "storm šedou".

10.30 - Trudo: Kanada će nastaviti da podržava Ukrajinu u sukobu sa Rusijom

Kanada će nastaviti da podržava Ukrajinu u sukobu sa Rusijom onoliko dugo koliko bude potrebno, uključujući i obuku ukrajinskih vojnika, ali verovatno i pilota, izjavio je kanadski premijer Džastin Trudo.

9.47 - Bajden: Mirno rešenje mora garantovati teritorijalnu celovitost Ukrajine

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da se zalaže za mirno rešenje krize u Ukrajini koje bi garantovalo teritorijalnu celovitost te zemlje.

Na sastanku s predsednikom Ukrajine, Vladimirom Zelenskim, u Hirošimi, Bajden je rekao da podržava „pravedni mir“ i naglasio da suverenitet i teritorijalna celovitost Ukrajine ne smeju biti dovedeni u pitanje.

AP Photo/Susan Walsh
Zelenski i Bajden na samitu G7 u Hirošimi

9.45 - Britanski premijer Sunak najavio obuku ukrajinskih pilota za ovo leto

Britanski premijer Riši Sunak najavio je da će njegova zemlja ovog leta početi da obučava ukrajinske pilote u znak podrške ukrajinskom ratnom vazuhoplovstvu u ratu sa Rusijom.
Na samitu G7 u Hirošimi pojavio se i predsednik Sunak je izjavio da "niko ne želi mir više od Zelenskog", istakavši da taj mir mora biti zasnovana na principima koje je postavila Ukrajina.

9.33 - Zelenski na samitu G7 zatražio globalnu podršku za ukrajinsku "formulu mira"

Ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, zatražio je na samitu Grupe 7 u Hirošimi globalnu podršku za okončanje rata u Ukrajini na osnovu plana Kijeva, navodeći da je to "očigledno izraz racionalnosti". 

- Uvek delujemo praktično štiteći naše vrednosti. I ukrajinska 'formula mira' je očigledan izraz racionalnosti. Zahvaljujem vam što podržavate našu formulu - rekao je Zelenski. 

9.01 -  Rojters: Zelenski je priznao da su Bahmut preuzeli Rusi

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je priznao da je izgubio bitku za grad Bahmut kada je upitan da li je Bahmut i dalje pod kontrolom Kijeva, javlja Reuters

- Mislim da ne - rekao je on pred sastanak sa Džoom Bajdenom u Japanu.Od danas, Bahmut je samo u našim srcima, dodao je Zelenski.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

8.47 - G7 pozvala Peking da izvrši pritisak na Rusiju da završi rat 

Grupa G7 pozvala je Peking da izvrši pritisak na Rusiju da okonča rat u Ukrajini, ali i Teheran da prestane da podržava Rusiju u sukobu u Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da odluke donete na samitu G7 u japanskom gradu Hirošimi imaju za cilj dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je pozvao Indiju da se pridruži ukrajinskoj formuli mira tokom razgovora sa indijskim premijerom Narendrom Modijem na marginama samita Grupe sedam u Japanu.

7.40 - Budanov: Šef GUR na Krimu? Samo na optuženičkoj klupi

Šef vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov moći će da dođe u Sevastopolj samo ako u gradu bude održan tribunal nad ukronacistima.

Ranije je Budanov u intervjuu rekao da će prvi posetiti svoj rodni grad Sevastopolj posle „pobede”, dok je sve stanovnike Krima nazvao ljudima sa „modifikovanom psihom” koji podležu „pravičnoj odgovornosti”, u odnosu na „ određene ljude za svoje postupke“ podrazumeva se samo „fizičko uništenje“.

7.15 - Putin čestitao Vagneru i vojsci

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je Bahmut ''oslobođen'', nakon čega je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao  paravojnoj organizaciji Vagner i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinskog grada.

„Vladimir Putin čestita jurišnim odredima Vagner, kao i svim vojnicima jedinica Oružanih snaga Rusije, koji su im pružili neophodnu podršku i zaštitu bokova, završetak operacije oslobađanja Artemovska“, navodi se u saopštenju Kremlja koje je prenela agencija RIA Novosti.

7.00 - Ukrajinci ne prihvataju poraz u Bahmutu

Ukrajinska vojska demantovala je danas da je ruska privatna paravojna organizacija "Vagner" preuzela potpunu kontrolu nad Bahmutom i saopštila da njene trupe tamo nastavljaju borbu.

"To nije tačno. Naše jedinice se bore u Bahmutu", izjavio je za Rojters portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevatji nakon što je vođa "Vagnera", Jevgenij Prigožin objavio da je nad ukrajinskim gradom Bahmutom postignuta potpuna kontrola.

Zamenik ministra odbrane Ukrajine Hana Maliar izjavila je danas da je situacija u Bahmutu kritična i da ukrajinske trupe drže odbranu u jugozapadnom delu grada.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike