Medvedev oštro reagovao posle izjava o padu drona u Crno more: Amerikanci su „bezobrazni“, sa njima „ne treba biti učtiv"

17.03.2023

10:10

0

On je podsetio i da se u Vazduhoplovnom kodeksu koriste termini „zabranjenje zone“ i „zone sa ograničenjima“ i da njih utvrđuje Vlada, kao i da dronovi takođe treba da poštuju ta pravila

Medvedev oštro reagovao posle izjava o padu drona u Crno more: Amerikanci su „bezobrazni“, sa njima „ne treba biti učtiv"
Copyright Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Nekadašnji predsednik Rusije i aktuelni zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je, komentarišući pad američkog drona u Crno more, da su Amerikanci „krajnje bezobrazni“ i da sa njima „ne treba biti učtiv", iako su kontakti vojnih službi neophodni.

On je na svom kanalu na Telegramu pojasnio da „posebno ima u vidu izjave američkih izroda kao što je senator Grejem da treba obarati ruske avione".

Prema njegovim rečima, međunarodne konvencije na ovu temu ne postoje, a državno zakonodavstvo se tek formira.

Istovremeno, on je podsetio da se u Vazduhoplovnom kodeksu koriste termini „zabranjenje zone“ i „zone sa ograničenjima“ i da njih utvrđuje Vlada, kao i da dronovi takođe treba da poštuju ta pravila.

- Naročito u periodu borbenih dejstava, što je poznato svim korisnicima vazdušnog prostora. Štaviše, ponekad je teško fiksirati trenutak ulaska aviona ili drona u teritorijalno more. A ovo je deo naše teritorije na koju se prostire naš suverenitet - naglasio je Medvedev.

Prethodno je američki senator Lindzi Grejam (Južna Karolina) izjavio da ruski avioni u međunarodnom vazdušnom prostoru treba da budu oboreni ukoliko se približe vojnoj tehnici Sjedinjenih Američkih Država.

Profimedia
 

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov odgovorio je na izjavu američkog senatora porukom da bi nameran napad na ruski avion u neutralnom vazdušnom prostoru bio bi otvorena objava rata nuklearnoj sili.

Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je u utorak da se ruski Su-27 „sudario“ sa američkim dronom MQ-9 iznad Crnog mora i da je bespilotna letelica pala u međunarodne vode.

Navodno je ruski avion Su-27 namerno ispustio gorivo na MQ-9, zbog čega je propeler otkazao i dron je pao u međunarodne vode.

Rusko Ministarstvo odbrane nakon toga je saopštilo da je američki dron MQ-9 „riper“ pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja u međunarodnim vodama blizu Krima. Bespilotna letelica je sa isključenim transponderima letela u pravcu Rusije, narušivši granice područja privremenog režima korišćenja vazdušnog prostora uspostavljenog za potrebe izvođenja ruske specijalne vojne operacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike