Turski ministar unutrašnjih poslova: SAD se mešaju u naše izbore, pisanje zapadnih medija to dokazuje

10.05.2023

19:18

0

Sojlu je 3. maja rekao da će Vašington pokušati da izvrši predsednički udar tokom predstojećih izbora kako bi završio ono što je započeto u julu 2016. godine

Turski ministar unutrašnjih poslova: SAD se mešaju u naše izbore, pisanje zapadnih medija to dokazuje
Copyright AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je da su manipulacije zapadnih medija u vezi sa predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj ostvarenje plana Sjedinjenih Američkih Država.

U proleće 2023. godine, nedeljama uoči predsedničkih izbora u Turskoj, brojni američki i evropski mediji objavili su svoje izveštavanje o predstojećim izborima, kritikujući predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kao diktatora i tiranina.

Sojlu je 3. maja rekao da će SAD pokušati da izvrše predsednički udar tokom predstojećih izbora kako bi završile ono što je započeto u julu 2016. godine, kada je došlo do neuspelog pokušaja da se Erdogan smeni sa funkcije, za šta je Sojlu takođe okrivio SAD. Ministar je takođe optužio SAD da stoje iza vojnih udara u Turskoj 1960. i 1971. godine.

- Plan SAD se aktivno intenzivira. Razlog mešanja zapadnih medija je realizacija plana SAD - naveo je Sojlu.

Prema Sojluu, Zapad se infiltrirao u politički sistem Turske od 1960. godine.

Profimedia
Sulejman Sojlu

- Tajip Erdogan je eliminisao sve ove zapadne upade. Sada je Zapad počeo da gura svoju viziju. Sa našom pobedom na izborima 2023. počeće stogodišnja stabilnost. Oni to vide. Nema izbora koje američki ambasador ne bi želeo da kontroliše... Kažu, geopolitički prioriteti Turske ne odgovaraju zapadnim interesima... Turska nije prihvatila mandat SAD. Već 104 godine pokušavaju da se osvete za to. Svi su svesni toga - dodao je Sojlu.

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj. Kemal Kiličdaroglu, koga je predložila šestostranačka opoziciona alijansa, smatra se glavnim Erdoganovim protivnikom. Na listi predsedničkih kandidata su i Muharem Ince iz Domovinske partije i Sinan Ogan iz Alijanse ATA.

Rezultati predizbornih anketa još nisu otkrili jasnog favorita na predstojećim izborima. Drugi krug izbora, koji će se održati ako nijedan kandidat ne dobije 50 odsto glasova, zakazan je za 28. maj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike