Bivši američki zvaničnik pozvao NATO da se umeša u izbore u Turskoj: Iz Ankare stigao oštar odgovor

20.01.2023

14:23

0

Bolton je optužio turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da „stvara podele" i da je „opasan“, kao i da podriva ustav

Bivši američki zvaničnik pozvao NATO da se umeša u izbore u Turskoj: Iz Ankare stigao oštar odgovor
Copyright AP Photo/Patrick Semansky, File

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin označio je bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona kao potencijalnog „kolonijalnog guvernera“ čiji su pokušaji da se meša u tursku demokratiju osuđeni na propast. Ove reči usledile su nakon što je Bolton u članku Volstrit žurnala predložio da se Turskoj zapreti da će biti izbačena iz NATO-a.

- Bolton, koji je ranije priznao da podržava državne udare, pozvao je NATO da interveniše na izborima u Turskoj. Uzaludan je pokušaj da se demokratska volja turskog naroda uzme pod tutorstvo. Prošli su dani kada ste izigravali kolonijalnog guvernera - napisao je Kalin na Tviteru.

Tvit na turskom jeziku povezan je sa Boltonovim tekstom, objavljenom u utorak, u kojem je republikanac savetovao NATO da „dovede članstvo Ankare u pitanje” kako bi utica na turske izbore.

Bolton je optužio turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da „stvara podele" i da je „opasan“, da podriva ustav, uništava ekonomiju i vodi „ratobornu regionalnu politiku“. Turska je članica NATO-a, „ali se ne ponaša kao saveznik“, tvrdi Bolton.

Članica od 1952. godine, Turska komanduje drugom po veličini vojskom unutar NATO-a i domaćin je štaba Savezničke kopnene komande u Izmiru. Međutim, odnosi između Ankare i Vašingtona bili su napeti poslednjih godina, nakon što su SAD sankcionisale Tursku zbog upada u Siriju i odluke da 2019. od Rusije kupe protivvazdušne sisteme S-400.

AP Photo/Khalil Hamra
Redžep Tajip Erdogan

Iako Bolton trenutno nema nikakvu javnu funkciju u SAD, on je ranije predstavljao Vašington u UN i bio je savetnik predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost sve dok nije otpušten 2019. Pobornik promene režima u Venecueli, Iranu i Rusiji nedavno je rekao da bi mogao da se kandiduje za predsednika 2024. ako republikanci ne okrenu leđa Trampu.

Erdoganova Partija pravde i razvoja (AKP) vodi Tursku skoro 20 godina. Predsednik je od 2014. godine, a pre toga je bio premijer. AKP trenutno ima 286 mesta u Velikoj narodnoj skupštini od 600 mesta, dok najveća opoziciona partija, CHP, ima 134.

Po zakonu, Ankara mora da raspiše opšte izbore do sredine juna. Erdogan je u sredu predložio pomeranje glasanja za 14. maj, na godišnjicu prvih višestranačkih izbora u Turskoj 1950. godine.

Nekoliko opozicionih partija navodno sarađuje protiv predsednika, ali tek treba da se dogovore oko zajedničkog kandidata. Jedan od mogućih kandidata, o kome se naširoko šuška, gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, osuđen je prošlog meseca zbog vređanja zvaničnika, što mu onemogućava da se kandiduje za javnu funkciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike