Erdoganov protivkandidat na izborima u Turskoj: Ako pobedim, doneću slobodu i demokratiju

04.05.2023

14:33

0

Protivkandidat turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na izborima 14. maja poručio je mladim ljudima da mogu slobodno da ga kritikuju

Erdoganov protivkandidat na izborima u Turskoj: Ako pobedim, doneću slobodu i demokratiju
Copyright AP Photo/Burhan Ozbilici

Turski predsednički kandidat Kemal Kiličdaroglu, kojeg podržava šest opozicionih stranaka, poručio je da će, ukoliko pobedi na izborima, doneti slobodu i demokratiju u Tursku.

- Mladi žele demokratiju. Ne žele da policija dolazi na njihova vrata rano ujutru samo zato što su nešto tvitovali - rekao je Kiličdaroglu za BBC.

Protivkandidat turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na izborima 14. maja poručio je mladim ljudima da mogu slobodno da ga kritikuju.

- Potrudiću se da imaju to pravo - rekao je Kiličdaroglu, predsednik glavne opozicione Republikanske narodne partije.

Pojedine pristalice opozicionog kandidata strahuju za njegovu bezbednost, navodi BBC, ali Kiličdaroglu odgovara da učešće u politici u Turskoj znači birati život pun rizika.

- Ići ću svojim putem šta god Erdogan i njegovi saveznici budu uradili. Ne mogu da me uplaše. Obećao sam to svojoj naciji - rekao je on.

AP Photo/Burhan Ozbilici
Kemal Kiličdaroglu

Govoreći za britanski javni servis, Kiličdaroglu je rekao da će preorijentisati spoljnu politiku Turske i da će prioritet dati odnosima sa Zapadom, a ne sa Kremljom.

- Želimo da postanemo deo civilizovanog sveta. Želimo slobodne medije i potpunu nezavisnost pravosuđa. Erdogan ne razmišlja tako. On želi da bude autoritarniji - istakao je on.

Opozicioni kandidat je najavio da će oni imati više od jednog posmatrača na svim biračkim mestima, čime će obezbediti bezbedno prebrojavanje glasova.

- Preduzeli smo mere predostrožnosti da to postignemo, naporno radimo već godinu i po dana - rekao je Kiličdaroglu.

Predsednički izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj, a prema istraživanjima javnog mnjenja, Kiličdaroglu je u blagoj prednosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike