Erdogan tursku opoziciju označio kao gej: Znamo da je Kiličdaroglu LGBT osoba

05.05.2023

13:10

0

Lider udružene opozicije nije izraziti pristalica prava homoseksualaca, ali je obećao da će ponovo uspostaviti Istanbulsku konvenciju ako bude izabran

Erdogan tursku opoziciju označio kao gej: Znamo da je Kiličdaroglu LGBT osoba
Redžep Tajip Erdogan - Copyright AP Photo/Francisco Seco, File

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je svog političkog rivala Kemala Kiličdaroglua da je „LGBT“ uoči izbora sledeće nedelje. Erdoganova vlada posmatra LGBT ideologiju kao američku i evropsku „religiju“, stranu turskom moralu.

- Znamo da je gospodin Kemal LGBT osoba - rekao je Erdogan na skupu u gradu Giresun u četvrtak.

- CHP je LGBT, IYI partija je LGBT, HDP je LGBT - nastavio je, nabrajajući političke frakcije u Kiličdarogluovom šestopartijskom bloku Nacionalne alijanse.

- Kao Narodna alijansa, mi smo protiv toga. Porodica je za nas svetinja. Jaka porodica znači jaka nacija. Šta god da rade, Bog nam je dovoljan - izjavio je on, misleći na svoj politički blok.

Erdogan je ranije optuživao Kiličdaroglua i njegove saveznike da su pro-LGBT, a isti govor je održao gotovo od reči do reči na mitingu u gradu Rizeu u sredu.

Kiličdaroglu nije izraziti pristalica prava homoseksualaca, ali je obećao da će ponovo uspostaviti Istanbulsku konvenciju ako bude izabran.

Presidencia de Turquía vía AP
Redžep Tajip Erdogan

Konvencija koju je potpisalo 45 zemalja plus Evropska unija 2011. godine imala je za cilj da ojača zakonske kazne za nasilje nad ženama, ali se Turska povukla 2021. navodeći da ju je „otela grupa ljudi koji pokušavaju da normalizuju homoseksualnost“. Ovo je verovatno bila referenca na ugovornu listu transrodnih žena, koje su biološki muškarci.

- Oni pokušavaju da… underode čitavo naše društvo pod imenom LGBT. Ako Kiličdaroglu želi da razdvoji sebe i svoje kolege, neka to uradi. Porodica je važna za nas, žena je važna za nas, muškarac je važan za nas - rekao je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu o Kiličdarogluu i njegovim saveznicima u februaru.

U jednom radio intervjuu prošlog meseca, Sojlu je tvrdio da oznaka „LGBTQ“ „uključuje brak životinja i ljudi“. Dalje je opisao LGBT ideologiju kao „religiju“, a LGBT aktiviste kao „potpuno pod kontrolom Amerike i Evrope“.

AP Photo/Burhan Ozbilici
Kemal Kiličdaroglu

Kiličdaroglu je uglavnom izbegavao lične napade na Erdogana i Sojlua i umesto toga u svojim govorima intenzivno koristi prozapadnu retoriku. Ovaj 74-godišnji bivši državni službenik obećao je da će odmah ponovo pokrenuti pregovore o pridruživanju EU ako bude izabran i da će sprovesti reforme koje zahteva Brisel.

Istraživanja javnog mnjenja trenutno pokazuju da Erdogan i Kiličdaroglu imaju otprilike podjednaku podršku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike