Čarls će na ceremoniji krunisanja nositi grimizni i ljubičasti ogrtač: Dizajnom će odati počast prirodi!

30.04.2023

09:30

0

Palata je saopštila da će na krunidbenoj haljini prvi put biti prikazane pčele i bube

Čarls će na ceremoniji krunisanja nositi grimizni i ljubičasti ogrtač: Dizajnom će odati počast prirodi!
Krunisanje se bliži - Copyright Profimedia

Britanski kralj Čarls će na krunisanju 6. maja nositi ogrtače od grimiznog i ljubičastog svilenog somota koji je nekada nosio njegov deda kralj Džordž VI na sopstvenom krunisanju 1937. godine, saopštila je danas Bakingemska palata.

Čarls i njegova supruga Kamila nosiće dva kompleta ogrtača tokom ceremonije koje je sačuvala ili napravila 334 godine stara krojačka radnja u Londonu "Ed i Rejvenskroft", piše Rojters.

Profimedia
 

Kamilin grimizni ogrtač prvobitno je napravljen za pokojnu kraljicu Elizabetu II, dok će ljubičasti imati dizajn koji se oslanja na teme prirode i životne sredine, u znak naklonosti kraljevskog para prema svetu prirode.

Palata je saopštila da će na krunidbenoj haljini prvi put biti prikazane pčele i bube. Prethodno je objavljeno da je istorijski Krunidbeni kamen stigao iz Škotske u London zbog krunisanja novog kralja. Reč je o kamenu na kojem su britanski monarsi vekovima krunisani.

Kako se navodi, kamen je stigao u specijalnom nosaču napravljenom od škotskog hrasta.

Čarls, koji je nasledio kraljicu Elizabetu II nakon njene smrti u septembru, zvanično će biti krunisan u londonskoj Vestminsterskoj opatiji, a ceremoniji će prisustovati veliki broj šefova stranih država.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike