Šta krije Dajanin testament? Ono što je ostavila Hariju promenilo mu je život, najdražeg dela se odrekao i dao ga Vilijamu

23.10.2022

15:59

0

Autor: 24sedam

U trenutku kad je umrla, princeza Dajana je, kako prenosi britanski Mirror, bila "vredna" 21 milion funti

Šta krije Dajanin testament? Ono što je ostavila Hariju promenilo mu je život, najdražeg dela se odrekao i dao ga Vilijamu
Princeza Dajana, princ Hari i princ Vilijam - Copyright Princeza Dajana sa prinčevima Vilijamom i Harijem/Profimedia

Princeza Dajana imala je samo 36 godina kada je izgubila život u tragičnoj saobraćajnoj nesreći u tunelu Pont de l’Alma u Parizu. Dogodilo se to 1997. godine, kad su njeni sinovi Hari i Vilijam bili tek tinejdžeri.

Iako je neuobičajeno da neko tako mlad ima napisan testamen, budući da je Dajana bila potomak aristokratske porodice i ranije je bila u braku s naslednikom britanskog trona, ona je iza sebe ostavila pismeni testament u kom je navela kako bi trebalo raspodeliti njeno bogatstvo kad nje više ne bude.

Koliko je bilo Dajanino bogatstvo?

U trenutku kad je umrla, princeza Dajana je, kako prenosi britanski Mirror, bila "vredna" 21 milion funti.

Prinčevi Vilijam i Hari na sahrani princeze Dajane/Profimedia
 

Deo novca došao je iz njene nagodbe s princem Čarlsom nakon razvoda, a tu su još i njen nakit, automobili i druge lične stvari. Deo imovine je nakon njene smrti "pojeo" porez na nasledstvo, ali navodi se da je preostalo još 13 miliona funti.

Ko je nasledio njeno bogatstvo?

Lavovski deo svog imetka Dajana je ostavila svojim sinovima Vilijamu i Hariju, ali oni nisu bili njeni jedini naslednici.

Deo novca, u iznosu od 50 hiljada funti dobio je Dajanin verni batler Pol Barel, a nešto je nasledilo i njenih 17-oro kumčadi.

AP Photo/Herman Knippertz

U testament je Dajana uključila i takozvani "diskrecioni fond" iz kojeg su sredstva bila namenjena njenim sinovima i njihovim budućim suprugama i deci. U fondu je tad bilo oko 100 hiljada funti, osim akumuliranih kamata i prihoda od imovine fonda.

Koliko su nasledili prinčevi Hari i Vilijam?

Kad je odbijeno sve navedeno, ono što je preostalo od Dajanine imovine trebalo se ravnopravno podeliti između princa Vilijama i princa Harija, koji su u trenutku njene smrti imali 15 i 12 godina.

Mirror prenosi da je njima bila namenjena svota od 13 miliona funti, što je nakon poreza, smanjeno na 8,5 miliona funti.

To bogatstvo se dalje ulagalo, te je do vremena kad su braća mogla da preuzmu svoje nasledstvo naraslo na vrtoglavih 20 miliona funti. Dajana je naznačila da njeni sinovi deo nasledstva mogu da preuzmu s 25 godina, a ostatak kad napune 30.

AP Photo/Alberto Pezzali
 

Nakon što su Hari i Megan odvojili od kraljevske porodice živeli su upravo od novca koji mu je majka ostavila u nasledstvo. Hari je, naime, tad bio "odsečen" od porodičnih primanja.

- Imao sam ono što mi je mama ostavila, bez toga ne bismo bili u mogućnosti ovo da uradimo. Kao da je predvidela da će se to dogoditi i kao da je bila uz nas tokom celog procesa - rekao je u čuvenom intervjuu koji su on i Megan dali Opri Vinfri.

Nakit i pokretna imovina

Dan nakon što je potpisala originalni testament, Ledi Di je sastavila dodatni dokument pod nazivom Pismo želja, u kojem je izlagala šta želi da uradi sa svojim nakitom i drugim materijalnim stvarima. U pismu se tražilo da se 75 odsto tih ličnih stvari, koje se u Ujedinjenom Kraljevstvu nazivaju "pokretninama", ravnomerno raspodeli između Vilijama i Harija. Navodno je u pismu čak izričito navela da se nada da će eventualne žene njenih sinova jednog dana moći da nose njen nakit. Ostalih 25 odsto pokretne imovine trebalo je da ode njenoj kumčadi.

Venčanica

Deo imovine koja je pala u posed Vilijama i Harija nakon majčine smrti bila je njena venčanica. Haljina koju su dizajnirali Dejvid i Elizabet Emanuel, čiji šlep je i dalje najduži u istoriji britanskog kraljevskog venčanja, pripala je prinčevima kao deo njenog testamenta. Međutim, trebalo je dosta vremena da njeni sinovi zaista dobiju haljinu.

Princeza Dajana i princ Čarls/Profimedia
 

Kao i ostatak zaostalog nasledstva, postala je vlasništvo njenih sinova kada su napunili 30 godina. Pre toga, bila je deo zbirke koja je pripadala Dajaninom bratu, Erlu Spenseru. Na Harijev 30. rođendan, u septembru 2014, svilena haljina koja oduzima dah konačno je prešla iz ruku Spensera u ruke njegovih nećaka.

Cartier sat

Nakon Dajanine smrti, svakom od njenih sinova bilo je dozvoljeno da odabere za uspomenu nešto od njenih najdražih stvari u Kensingtonskoj palati.

Princ Vilijam odabrao je zlatni Cartier Tank Française sat, onaj koji je Dajani poklonio njen otac. Nakon razvoda, Dajana je često viđena kako nosi ovaj sat, a Vilijam je znao da bi njegova majka želela da ga ima.

Verenički prsten

Uspomena koju je Hari odabrao bio je zadivljujući prsten sa safirom i dijamantima od 12 karata koji je princ Čarls kupio za svoju buduću nevestu 1981. Međutim, braća su se navodno dogovorila da će onaj ko se prvi veri moći da da prsten svojoj verenici.

Foto: Profimedia
 

Dakle, kad se Vilijam pripremao da postavi pitanje Kejt Midlton, Hari je dao prsten svom starijem bratu. Hari je takođe svojom veridbom odao počast svojoj pokojnoj majci. Sam je dizajnirao Meganin prsten, a dva manja dijamanta s obe strane jednog većeg došla su iz Dajanine lične kolekcije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike