Krunidbeni kamen krenuo iz Škotske u London: Kontroverzni artefakt prevoze pod jakim obezbeđenjem zbog krunisanja kralja Čarlsa (FOTO)

28.04.2023

16:19

0

Poznat i kao Kamen sudbine i smatran svetim, istorijskim simbolom škotske monarhije i državnosti, premešta se iz svog stalnog doma u Edinburškom zamku prvi put posle više od 25 godina

Krunidbeni kamen krenuo iz Škotske u London: Kontroverzni artefakt prevoze pod jakim obezbeđenjem zbog krunisanja kralja Čarlsa (FOTO)
Copyright Profimedia

Istorijski Skunski kamen, drevni krunidbeni kamen na kom su monarsi u Britaniji krunisani vekovima, otišao je iz Škotske u London pod strogim obezbeđenjem uoči krunisanja kralja Čarlsa III sledeće nedelje, saopštili su zvaničnici u petak.

Poznat i kao Kamen sudbine i smatran svetim, istorijskim simbolom škotske monarhije i državnosti, premešta se iz svog stalnog doma u Edinburškom zamku prvi put posle više od 25 godina, saopštio je „Historic Environment Scotland" (HES).

HES, koji se brine o kamenu - duguljastom bloku crvenog peščara, rekao je da je radio sa policijom i drugim agencijama kako bi osigurao da se „bezbedno i sigurno transportuje", rekavši da je prevezen u specijalnom nosaču napravljenom uglavnom od škotskog hrasta.

Uklonjen je iz zamka u četvrtak u svečanoj procesiji u kojoj su učestvovali Džozef Morou, lord Lionski kralj oružja i predstavnik monarha u Škotskoj, zajedno sa premijerom Škotske Hamzom Jusafom, u ulozi čuvara Velikog pečata Škotske, saopštio je HES.

- Velika je odgovornost da se obezbede sigurno putovanje i povratak tako važnog nacionalnog simbola, koji je zahtevao brigu, veštinu i stručnost niza različitih stručnih timova širom naše organizacije - rekla je Keti Ričmond, šef naplate u HES-u.

Poreklo kamena je nepoznato, ali se veruje da je korišćen na inauguraciji škotskih kraljeva još u ranom 9. veku.

Profimedia
 

Engleski kralj Edvard I oduzeo je kamen od Škota 1296. godine i ugrađen je u krunsku stolicu koju je naručio 1308. za londonsku Vestminstersku opatiju.

Ta stolica se od tada koristila u ceremonijama krunisanja engleskih i britanskih monarha od Henrija IV 1399. godine.

Na Božić 1950. godine kamen su odneli škotski nacionalisti iz Vestminstera, ali je pronađen nekoliko meseci kasnije 800 kilometara dalje na velikom oltaru opatije Arbrot u Škotskoj.

Međutim, zvanično je premešten u Škotsku na stalnoj osnovi 1996. godine i vratiće se tamo nakon Čarlsovog krunisanja.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike