Meksički predsednik optužio Pentagon za špijuniranje i osuo paljbu po američkom ratu protiv droge

19.04.2023

23:56

0

- Saradnja da, potčinjavanje ne - dodao je Lopez Obrador

Meksički predsednik optužio Pentagon za špijuniranje i osuo paljbu po američkom ratu protiv droge
Copyright AP Photo/Fernando Llano, File

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador optužio je Pentagon da špijunira njegovu vladu, nakon što su poverljive informacije procurile u javnost.

On je dodao da će početi da poverava informacije iz oružanih snaga kako bi zaštitio nacionalnu bezbednost. Posebno je optužio američku Upravu za suzbijanje droge (DEA) da se infiltrirala u meksički narko-kartel Sinalou bez njegovog odobrenja.

Njegovi komentari su usledili nekoliko dana nakon što je Vašington post objavio informacije o očiglednim napetostima između meksičke mornarice i vojske, pozivajući se na brifing američke vojske, koji je otkriven u onlajn curenju tajnih američkih vojnih zapisa.

- Od sada ćemo čuvati informacije mornarice i Ministarstva odbrane, jer smo meta špijuniranja Pentagona - rekao je Obrador.

U Vašington postu se navodi da nema naznaka da je citirani dokument došao iz presretnutih komunikacija meksičkih zvaničnika.

AP Photo/Moises Castillo, File
 

Obrador je u ponedeljak rekao da akcije američkih obaveštajnih službi predstavljaju "uvredljiv upad koji ne bi trebalo da bude prihvaćen ni pod kakvim okolnostima", dodajući da ne planira da ukori SAD, ali da će u nekom trenutku razmatrati uslove za saradnju.

- Samo kada ultranasilni karteli i operativci DEA budu garantovali bezbednost Meksikanaca, možemo pričati i pomaganju Americi u njenom ratu protiv droge - rekao je lider Meksika.

- Saradnja da, potčinjavanje ne - dodao je.

Ministarstvo pravde SAD je podiglo optužnice protiv 28 pripadnika meksičkog kartela Sinaloa zbog sumnji da trguju drogom i oružjem, ali i zbog pranja novca, iznuda, otmica i mučenja.

Tužioci su se hvalili da se Uprava za suzbijanje droge (DEA) infiltrirala u kartel i među tzv. Čapitose (sinove narko-bosa El Čapa) i da je pratila njihovo kretanje godinu i po dana, bez ikakvog informisanja meksičkih vlasti. Osim toga, Vašington je nastavio da optužuje Meksiko da ne čini dovoljno da zaustavi prodor sintetičke droge fentanil u Ameriku.

Obrador je više puta negirao da je Meksiko odgovoran za proizvodnju fentanila, rekavši da hemikalije potrebne za to stižu iz Azije i da je slabost američkog društva doprinela pojačanoj potražnji za ovom drogom koja je samo prošle godine odnela više od 100.000 života u SAD.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike