"Špigl": Da li je Makron potpuno izgubio razum, razvezao je jezik u Pekingu bez odobrenja Evrope?

12.04.2023

07:55

0

Autor: M. Vu.

Francuski predsednik naišao je na oštre kritike mnogih u Evropi i Severnoj Americi, koji ga optužuju za "podrivanje transatlantskog jedinstva"

"Špigl": Da li je Makron potpuno izgubio razum, razvezao je jezik u Pekingu bez odobrenja Evrope?
Emanuel Makron - Copyright AP Photo/Thibault Camus

Intervjui koje svetski lideri daju u avionima uvek podignu dosta prašine. Da li je to do filtriranog vazduha u kabini ili nedostatka sna, teško je reći, ali jedno je sigurno: političari ponekad novinarima u avionu kažu ono što možda ne bi rekli na zemlji, komentariše nemački nedeljnik "Špigl".

Ovih dana se u centru pažnje nalazi francuski predsednik Emanuel Makron, koji je tokom putovanja iz Kine novinarima rekao da ima krajnje distanciran stav prema Sjedinjenim Američkim Državama.

On je rekao da Evropa mora da bude izuzetno pažljiva kako ne bi postala "američki vazal" u sukobu oko Tajvana između Pekinga i Vašingtona. Francuski predsednik smatra da bi Evropa trebalo da izgradi sopstvenu poziciju kao treća sila, pored SAD i Kine.

Makronovi stavovi naišli su na oštre kritike, i to iz nekoliko pravaca, a neki čak misle i da je on potpuno izgubio razum, piše "Špigl". Između ostalog, njega posvećeni atlantisti - uključujući i one u Nemačkoj - danas optužuju da podilazi kineskom predsedniku Si Đinpingu i na taj način "podriva zapadne pokušaje odvraćanja Kine od invazije na Tajvan".

AP Photo/Ng Han Guan, Pool
 

Sa druge strane, uzbuđenje oko Makronove izjave možda je i prenaduvano. On nije prekinuo svoje odnose sa Vašingtonom, niti je preterano čudno što se predsednik Francuske zalaže za stratešku nezavisnost Francuske i Evrope od SAD, napominje nemački nedeljnik.

Takav stav u Francuskoj nije ništa novo, a on tamo ima i značajan broj pristalica. Šarl de Gol i Fransoa Miteran verovatno bi bili zadovoljni stavovima aktuelnog francuskog predsednika. 

Pitanje je samo sa kim Makron želi da se poveže ovakvim antiameričkim izjavama: sa Si Đinpingom ili sa sopstvenim sugrađanima, koji već danima protestuju protiv njegove penzione reforme? Možemo pretpostaviti da je reč upravo o demonstrantima, sugeriše novinar "Špigla".

Makronovi komentari naišli na velike kritike u Evropi

Izjave francuskog predsednika naišle su na oštre kritike u Evropi i Severnoj Americi, ukazuje i briselski portal "Euraktiv".

Češki zvaničnici su, kako se ukazuje, Makrona optužili da "podriva transatlantske odnose", dok je američki senator Makro Rubio upitao da li on "govori u ime Evrope?".

U Nemačkoj, na Makronove izjave prvi je reagovao poslanik vladajućih socijaldemokrata Metin Hakverdi.

- Makron to radi ponovo. On je u Pekingu ’pustio jezik’ bez odobrenja Evropske unije. On će onda sigurno obezbediti i bezbednosne garancije za Ukrajinu - ironično je prokomentarisao Hakvedti.

Gonzalo Fuentes/Pool Photo via AP
 

Norbert Retgen, nekadašnji ministar i kandidat za lidera demohrišćana (CDU), upozorio je da francuska politika Evropu vodi u "geopolitičku slepu ulicu".

Ukrajina je pokazala da stalna zavisnost Evrope od SAD u pitanjima bezbednosne politike i dalje postoji, dodao je on.

- Gotovo je ironično da Makron od svih ljudi, koji za Ukrajinu čini čak i manje od Šolca, svojim izjavama u Kini otuđuje Sjedinjene Države - smatra Retgen.

- Da su Amerikanci razmišljali na isti način od 24. februara prošle godine, Ukrajina više ne bi postojala, a Putin bi verovatno već stajao ispred Pariza - rekao je poslanik CDU Tilman Kuban.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike