Si posle sastanka sa Makronom i Ursulom: Kina je voljna da radi sa EU na svim nivoima

06.04.2023

14:06

0

Kina i EU treba da se pridržavaju dijaloga i saradnje, rekao je Si

Si posle sastanka sa Makronom i Ursulom: Kina je voljna da radi sa EU na svim nivoima
Copyright Ludovic Marin/Pool Photo via AP

Kina je voljna da sarađuje sa Evropskom unijom na ponovnom pokretanju razmene na svim nivoima i eliminisanju "mešanja" i izazova kako bi dala novi impuls odnosima Kine i EU, izjavio je danas predsednik Kine Si Đinping.

Kina i EU treba da se pridržavaju dijaloga i saradnje, održavaju svetski mir i stabilnost i promovišu zajednički razvoj i prosperitet, rekao je Si tokom sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Pekingu.

Poseta Makrona i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Kini usledila je nakon višegodišnjeg zastoja odnosa sa Pekingom oko različitih pitanja, uključujući optužbe za zloupotrebu ljudskih prava u Sinđangu, zaustavljeni investicioni pakt i oklevanje Kine da osudi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu. 

AP Photo/Ng Han Guan, Pool
Emanuel Makron je posetio Sija Đinpinga

Neki analitičari su sugerisali da Makron i fon der Lajen mogu da preuzmu ulogu "dobar policajac i loš policajac" u Pekingu, sa druželjubivim Francuzom koji promoviše "resetovanje" veza i šefa EU koja izlaže teška pitanja i crvene linije u tim odnosima. 

- I Evropa i Kina su imale ogromne koristi od odnosa, međutim, odnosi EU i Kine su postali kompleksniji poslednjih godina i važno je da zajedno razmotrimo sve aspekte naših odnosa -  izjavila je Fon der Lajen pre sastanka sa kineskim premijerom Li Ćijangom.

Li je rekao da je partnerstvo EU i Francuske "nova polazna tačka" i da obe strane treba da se pridržavaju "principa međusobnog poštovanja i saradnje u kojoj svi dobijaju". 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike