Sana Marin ostaće upamćena po partijanju, a ko je čovek koji će je naslediti na čelu Finske?

03.04.2023

21:27

0

Autor: N. Pavlović

Orpo je već vodio nekoliko ministarstava

Sana Marin ostaće upamćena po partijanju, a ko je čovek koji će je naslediti na čelu Finske?
Sana Marin je bila najmlađa predsednica vlade u istoriji Finske - Copyright AP Photo/Sergei Grits

Sana Marin priznala je poraz na parlamentarnim izborima u Finskoj održanim u nedelju, i više neće biti premijerka te zemlje.

Najviše glasova osvojila je opoziciona desničarska Nacionalna koalicija (NPC), koju predvodi Peteri Orpo

Inače, parlamentarni izbori u Finskoj održani su 2. aprila, a rezultati će biti zvanično potvrđeni 5. aprila, dok nova skupština počinje da radi 11. aprila.

AP Photo/Sergei Grits
Stranka Sane Marin se nije proslavila na parlamentarnim izborima

Iako su je pristalice u svetu smatrale modelom progresivnog mladog lidera nove generacije, Sana Marin je bila meta kritika u Finskoj zbog sklonosti ka žurkama i visokoj vladinoj potrošnji.

Najmlađi svetski lider

Kada je dospela na vrh Socijaldemokratske partije Finske i na mesto premijera 2019, imala je 34 godine, čime je postala najmlađa žena lider na svetu, a ujedno i najmlađa predsednica vlade u istoriji te zemlje. Bila je i jedna od najmlađih lidera na svetu, pored Dritana Abazovića i aktuelnog predsednika Čilea Gabrijela Borića.

Vodila je koaliciju pet partija, koje su sve predvodile žene.

Volela je žurke više od svega

Sana Marin je često na društvenim mrežama objavljivala fotografije na kojima se vidi kako posećuje koncerte, brojne festivale i slično, ali je u najveći problem zapala u avgustu prošle godine.

Tada je objavljen snimak u kome je premijerka plesala, pevala i pila sa prijateljima tokom jedne privatne žurke. Mnogi su je kritikovali zbog neprofesionalnog ponašanja, a bila je primorana i da se testira na drogu. Rezultati su bili negativni i Sana Marin je istakla da nikada nije konzumirala narkotike.

- Nadam se da će u 2022. biti prihvaćeno da čak i donosioci odluka mogu da plešu, pevaju ili idu na zabave - navela je.

Kada je reč o odgovoru na pandemiju koronavirusa, bilo je dosta hvale na račun premijerke jer je Finska zadržala relativno niske nivoe zaraze. Međutim, kritika koja je usledila takođe je nastala zbog ljubavi prema žurkama.

Naime, Sana Marin je snimljena 2021. u jednom noćnom klubu nakon što je bila u kontaktu sa zaraženom osobom, što je bilo protivno svim mogućim pravilima.

Iako je navela da joj je rečeno da ne mora da bude u izolaciji, izvinila se javnosti.

Kraj mandata Sane Marin obeležiće ulazak Finske u NATO.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruisrock (@ruisrock)

 

Ko je Peteri Orpo?

Lider Nacionalne koalicije Peteri Orpo (53) rođen je 1969. u ruralnom delu Finske na jugozapadu zemlje. Diplomu je stekao studirajući političke nauke.

Član parlamenta je od 2007. godine, a na čelo stranke došao je 2016, kada je pobedio Aleksandera Stuba, nekadašnjeg premijera.

AP Photo/Sergei Grits
Orpo je rekao da želi da se fokusira na ekonomska pitanja

Viđen je kao umeren i vešt pregovarač, a do sada je više puta obavljao ministarske funkcije. Od 2014. do 2015. je bio ministar poljoprivrede, zatim ministar unutrašnjih poslova, a na čelu Ministarstva finansija je bio od 2016. do 2019.

Dok je bio ministar policije hvalili su ga kako se u hvatio ukoštac sa migrantskom krizom koja je 2015. zahvatila Evropu.

Njegov cilj je da se smanje izdavanja za nezaposlene i druge socijalne usluge kako bi se smanjio vladin deficit budžeta i otvorio prostor za poreske rezove.

- Želim da poboljšam našu ekonomiju. Želim da podstaknem ekonomski rast - rekao je Orpo, dodavši da Sana Marin nije marila za dugove i ekonomska pitanja.

AP Photo/Sergei Grits
Peteri Orpo služi i kao rezervni oficir u vojsci Finske

Za sada, otvoren je za saradnju sa brojnim partijama, uklučujući i Socijaldemokratsku partiju Sane Marin.

Orpo je ljubitelj planinarenja i pecanja. Oženjen je i ima dvoje dece, a takođe služi kao rezervni oficir u finskim odbrambenim snagama.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike